Парламентът прие окончателно промените в Закона за концесиите, като корекциите, засягащи Закона заЧерноморското крайбрежие, бяха силно оспорени от опозицията, според която поправките са направени под натиска на премиера Сергей Станишев с цел корупционни практики.
Става въпрос за текста, според който концесионерите на плажа придобиват и съоръженията в акваторията. Според Иван Иванов (ДСБ), той е предложен заради намерението за строежа на голям комплекс в близо до гр. Бяла, на плажа Карадере. Архитект на проекта е братът на министър-председателя – Георгий Станишев.

"Прикриват и министър-председателя от наличие на конфликт на интереси. И не се учудвайте от това, което ще се случи следващата седмица, когато дойде докладът на ЕК", заяви Иван Иванов.

Мартин Димитров от СДС каза, че е притеснен от възможността администрацията да удължи договора до 35 години. Става въпрос за текст, според който концесията, която се предоставя за срок от 35 години, ще може да се удължава в рамките на тези 35 г. при условия, определени с решението за откриване на процедурата за предоставяне на концесията.

"Докато има такива текстове в законите, ще има обръчи от фирми и ще има страшно много съмнение, за това, колеги, призовавам ви да гласувате за отпадането на този текст, специално се обръщам към НДСВ, която претендира за либерална ориентация да подкрепи този текст, каза Димитров.

Депутатите решиха да се запази 10-годишният срок на концесията на плажовете, а не както се предвиждаше в първия вариант на промените – срокът да бъде 20 г. Петдесет на сто от концесионната такса ще остава в общините, вместо досегашните 30%.

Започнатите подготвителни действия и откритите процедури за предоставяне на концесия към датата на влизане в сила на този закон се довършват по досегашния ред, решиха още депутатите.

Плажовете, които не са дадени на концесия и сега се управляват от общините, ще минат под управлението на министъра на регионалното развитие и благоустройството. В неговите правомощия ще е осъществяването на процедури за отдаване под наем на морски плажове и за сключването на наемните договори. /Медиапул.бг