Новият началник на Митница Свиленград Кирил Мараджиев обеща да няма чистка, което често е обичайна практика в системата на Митниците при смяната на директори и началници. Това е абсурд, категоричен бе той в първото си изявление пред Агенция БЛИЦ веднага след като пое днес поста.
На въпрос с какво най-напред ще се заеме и какви ще са приоритети му в работата, Мараджиев заяви, че "ще изпълнява държавната политика" и не пожела да коментира нищо повече. 

Както Агенция БЛИЦ първа съобщи, Кирил Мараджиев бе назначен за началник на Митница Свиленград в петък, но заповедта влиза в сила от днес. Днес той бе представен официално на колегите си.
Мараджиев е старши инспектор в Митница Свиленград и вече десет години работи в системата на митническата администрация. Той постъпи на работа в Митница Свиленград по времето на бившия директор на митницата и ексдепутат от СДС Георги Шишков. Има висше инженерно образование, владее английски език. 35-годишен е, неженен.
Кирил Марджиев е назначен на мястото на Стефан Марашев, който все още не е получил заповедта си за уволнение тъй като е в болнични и е издирван от нотариус, за да му бъде връчен документа. Той бе уволнен на 21 август т.г. заради злоупотреби с акциз на горива от бензиностанцията на братя Василеви. Митницата бе на самоход в продължение на близо месец. Изпълняващ длъжността началник бе Георги Костадинов, който бе заместник на Марашев и се очаква да се задържи на този пост.
Самият Марашев обяви пред БЛИЦ, че не е съгласен с мотивите за уволнението му, според които той е възстановил акциз за малко над 10 млн. лв. без да има правно основание. Той е обвинен, че е издал разрешения относно акциза на горивата на "Братя Василеви" в периода януари-септември 2007 година в размер на 45 милиона лева. В доклада от проверката на Митница Свиленград се твърдяло, че липсвал акцизен документ от "Лукойл България" към "Братя Василеви". Марашев обаче посочи, че акцизният документ е изваден при предишната търговска операция, когато "Лукойл България" купува горивото от "Нефтохим". Де факто "Лукойл България" продава горивото на "Братя Василеви" с платен акциз и акцизът не може да бъде заплащан два пъти, обясни Марашев. Или някой не е чел добре закона, или изобщо не го е чел, коментира той. Причината за отстраняването си Марашев вижда така: "Имат поръчка", която според него е от "високите етажи", и едва ли "отдолу", тъй като тези, които са кандидати за неговия пост не разбират от акцизи. Според запознати смяната е с една единствена цел - наливане на пари в определени партийни каси. След смяната на Марашев, директорът на Агенция Митници Христо Кулишев пък опроверга това твърдение, като заяви, че не му е известно да изтичат пари към партийни каси.
Още тогава Марашев бе категоричен, че ще си търси правата по съдебен път. "Ще обжалвам по съдебен път, защото не може по този начин да се постъпва с хората в системата, аз не съм спуснат с парашут, както мнозина са били в тази система. Аз съм назначен с конкурс преди 17 години и съм се изкачил по всички стъпала не даром", категоричен бе бившият вече директор на Митница Свиленград. От тогава той не може да бъде забелязан в Свиленград. Едва ли някой ще успее да връчи заповедта за уволнение на Марашев скоро, тъй като близки до бившия митнически началник издадоха, че той се кани в началото на октомври да отиде на лечение в чужбина. /БЛИЦ