Марешки предложи друга дата за изборите

Според него всяка дата от 26 март 2021г. до 26 май 2021г. също е „в срок”

Избори през май ще повишат избирателната активност. Това коментира лидерът на "Воля" и зам.-шеф на НС Веселин Марешки, съобщават от партията. Повод пък е изказването по-рано през деня на президента Румен Радев, че изборите ще бъдат на 28 март.

"Обявявайки дата за парламентарните избори през март 2021г. като „дата в срок”,  президентът Радев  не само  умишлено пропусна някои важни детайли, но за пореден път той или някой от екипа му показва некомпетентност", заявил Марешки.

Според него всяка дата от 26 март 2021г. до 26 май 2021г. също е „в срок”. Напомня, че правомощията на 44-то Народно събрание приключват на 26 март следващата година.

"Според чл. 64 от Конституцията на Република България, нови избори за Народно събрание се провеждат най-късно до два месеца след прекратяване на правомощията на предишното. Така че варианти за дати има много.", казва той.

Според него и колегите му от воля обаче най-добре е вотът да е на 23 май. По думите му тази дата имала няколко предимства.

"Първо – тогава има празници. Второ – времето е топло и това ще мотивира много повече хора да отидат до урните.

Избирателната активност ще бъде най-важното на тези избори. Трето – да се надяваме по това време пандемията от Ковид-19 да е значително намаляла в сравнение със зимните месеци.

Така че очакваме, при избор на толкова важна дата за държавата, разумът и прагматичността да надделеят над тясно-партийния инат, който президентът продължава да проявява!”, заявил още Марешки.