Заместник-кметът по екология на София Мария Бояджийска няма да подаде оставка. Тя заяви по БНТ, че компетентните институции трябва да се произнасят за дейностите на общината относно околната среда, а досега няма критика от тяхна страна.
Вчера БСП поиска оставката на Бояджийска заради новата криза с боклука на столицата.
На територията на Столична община има 60 хил. бали, които трябва да бъдат транспортирани до депо за отпадъци. В противен случай Европейската комисия може да наложи санкции на страната. Никой не може да каже какви глоби евентуално биха били наложени, знае се само, че това ще е ежедневна сума, обясни заместник - министърът на околната среда Чавдар Георгиев. Той припомни, че управлението на битовите отпадъци е отговорност на общините в целия Европейски съюз. Според него натрупаният боклук трябва да отиде в депа, където има свободен капацитет и да са разположени относително близо до София, за да са ниски транспортните разходи.
В петък са изпратени писма до кметове на общини, които евентуално биха склонили да приемат софийските отпадъци. Може би до седмица – две ще имаме отговор от тях, уточни заместник-министърът.
Не можем да приемем балите на София, защото това ще съкрати живата на депото в Цалапица с една година, мотивира отказа на Пловдив главният еколог на общината Христо Минков. Той добави, че 200 хил. т. софийски боклук, който беше пренесен до Цалапица през есента на 2006 г., е намалил капацитетa на депото с година и половина. /БЛИЦ