Коалиция между ГЕРБ и БСП е неприемлива и информациите за това са фалшиви. Тази категорична оценка направи президентът на ЕНП Вилфред Мартенс по време на политически форум, на който партията на Бойко Борисов представи антикризисните си мерки.
Мартенс изрично подчерта, че ЕНП не би приела коалиция между дясната ГЕРБ и левицата. Той определи Бойко Борисов като силен лидер, който може да води страната напред. България сега е на кръстопът и следващите избори са ключови, защото страната има нужда от правителство, което няма какво да крие, смята Мартенс. Според него сега трябва да бъде взето решение дали България да продължи по същия начин или да има нов свеж вятър. Сега парите, които трябва да отиват при хората, минават в ръцете на корумпирани политици и гангстери и това ясно си личи от доклада на ЕК, отсече Мартенс. Той дори поиска извинение от премиера Сергей Станишев за твърденията му, че ЕК прилага двойни стандарти спрямо България.
Мартенс вече е почетен член на партия ГЕРБ.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отбеляза от своя страна, че хора като Мартенс са изключително важни, защото всяка дума, която идва от тях, е много ясен сигнал в Европа. Той акцентира върху необходимостта от използването на средствата от еврофондовете в условията на криза. Ако сме честни, не лъжем и не крадем, ЕНП ще ни помогне пред ЕК за възстановяване спрените пари по програмите на Брюксел, каза Борисов.
Председателят а на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че във време на финансова криза, партията трябва да докаже своята способност да управлява и заради това вече е подготвила програма с краткосрочни мерки за преодоляване на последствията. Сега имаме най- широката подкрепа от хората и не трябва да ги разочароваме, уточни той.

Девет са мерките в програмата на ГЕРБ. Целта им да се пребори високата инфлация, да се запазят и увеличат работните места, да се подобри достъпа до финансиране и ефективно използване на публичните разходи. Основна мярка е организирането на срещи между бизнеса, правителството и синдикатите, за да се следи развитието на кризата, обясни Илияна Иванова, икономически експерт. Според нея еврофондовете са сигурен ресурс за преодоляване на кризата, но за целта е нужно да има политически гаранции, които да върнат доверието на експертите от Брюксел. Развитието на селското стопанство също е приоритет за ГЕРБ. Партията планира да се създаде Гаранционен фонд за подкрепа на земеделските производители, в който обаче да участва с миноритарен дял и европейска финансова институция, за да има гаранции пред банките. Четвъртата мярка са данъчните стимули. По този начин парите ще останат при работодателите и нашата идея е да се намали данъчната тежест, както и да се въведе ускорена процедура за връщане на ДДС, мотивира се Иванова. Тя уточни, че ГЕРБ предвижда още създаването на по-благоприятна бизнес среда, насърчаване на инвестициите, развитие на инфраструктурата, както и по-ефективно използване на членството на страната ни в международни финансови институции.
Камелия Цветанова, БЛИЦ