Несериозни са твърденията, че СДС може да се разцепи заради Иван Костов. Това заяви лидерът на синята партия Мартин Димитров по БНТ по повод разногласията му със СДС-София, които искат от депутатските листи да бъдат извадени хората, допринесли за разцепването на партията като Иван Костов, Стефан Софиянски, Евгений Бакърджиев при евентуално коалиране.
Каквото реши Националният съвет на партията относно коалициите, това ще стане, категоричен е Мартин Димитров. По думите му ръководният орган на СДС ще реши дали ще са с Костов или без него.
Последните проучвания показват, че СДС ще влезе самостоятелно в парламента, но ние работим за общи действия в дясното пространство, каза още Мартин Димитров. Той добави, че при всички положения сините ще работят за консолидация.
На въпрос дали са верни твърденията, че като лидер на партията Мартин Димитров няма правомощия да подписва коалиционни споразумения, а само да плаща сметките, той отговори: “Политическата легитимност идва от гласуването на хората. Съдебната процедура е формалност”.
Председателят на софийската организация на СДС Борислав Бориславов, която се опълчи срещу старите муцуни, заяви по бТВ, че всеки лидер трябва да се съобразява с решенията на структурите си. Той също беше категоричен, че въпросът за коалициите в крайна сметка ще бъде решен от НС на СДС на 10 март. Бориславов обясни мотивите на СДС-София за изключване от листите на хората, които са разцепели десницата, че искат сините да са алтернатива на сегашното управление. Не искаме хора, които да привличат атаките на противника, каза още председателят на софийската организация. /БЛИЦ