Мая Манолова няма да играе за кмет на София, съобщава “Труд”, позовавайки се на високопоставени партийни източници.

Омбудсманката се отказала след разговор с политически играчи, които и представили реалната картина. 

Дългото уговаряне на Мая Манолова било част от плана на Корнелия Нинова да я вкара в битката за кмет на столицата и след като загуби да я елиминира като политически играч. След изборния провал се прекъсвали всички възможности за кариера на омбудсманката.

Освен това Манолова била попитана как си представя да победи в синя София, в която традиционно се гласува за десни кандидати. Изтъкнат бил и аргументът, че столичани не биха допуснали кюстендилка начело на общината.

В най-оптимистичния вариант като кандидат за кмет омбудсманката можела да стигне само до балотаж, където да загуби от кандидата на ГЕРБ.

Манолова била предупредена, че включването й в състезанието за градоначалник би означавало край на нейната професионална и политическа кариера.

На Манолова било обяснено, че е здравословно да изкара мандата си на омбудсман докрай и от тази позиция да изчака да и се отворят нови възможности. Едната от тях била да стане служебен премиер, в случай на предсрочни избори, а втората да се хвърли в битката за лидер на БСП.

Мандатът на Манолова за омбудсман изтича догодина. По закон омбудсманът има право на два мандата, но още в началото на тази година Мая Манолова заяви в свое интервю, че едва ли ще бъде избрана за втори мандат. Такъв е възможен само при договорка с управляващите.

Впрочем, Манолова зае поста именно с благословията и гласовете на част от депутатите от ГЕРБ. Заплатата на омбудсмана е колкото на конституционен съдия, т.е. около 8000 лв. с класовете за трудов стаж.

През юли висши кадри на БСП, политолози и социолози се надпреварваха да твърдят, че Манолова е най-подходящия кандидат на столетницата за кмет на София. Изследвания сочеха, че столичани биха заложили на някой, който се интересува от проблемите им.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ