45,2% от българите имат доверие в столичния кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов сред други седем политици и лидери на политически партии. Това сочат данните от национално представително изследване на политическите нагласи в България, направено от МБМД.

Според изследването лидерът на ГЕРБ е повишил доверието си с 6,7% спрямо миналото изследване на МБМД, каза изпълнителният директор на Института за маркетинг и социални изследвания Мирослава Радева.
Изследването е направено сред 1205 интервюирани по домовете им между 22 и 25 януари тази година.

Н
а второ място по доверие се нарежда президентът Георги Първанов, който има 42,4%. Трети е премиерът Сергей Станишев, като на него се доверяват 24,1% от избирателите. Във Волен Сидеров доверие имат 18,1% от българите.

Радева коментира, че заради наслагването на кризи у нас, основната част от избирателите се е радикализирала. За първи път настроените опозиционно ще отидат да гласуват, дори и да има две дати. В момента хората масово търсят алтернативата, смятат от МБМД. Заради това ГЕРБ регистрира скок с 10 процентни пункта.

Доверието в лидера на ДПС Ахмед Доган е 10,7%, в лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски е 8,7%. Разликата в процентите на доверие между лидерите на СДС и ДСБ е само 0,4% - на Мартин Димитров биха се доверили 6,7%, а на Иван Костов – 6,3 %. 

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ щяха да гласуват 26,2% от избирателите, за БСП - 16,9%, за ДПС - 7,4%, а за „Атака” - 6,9%. За СДС щяха да дадат вода си 2% от населението, за РЗС – 1,8%, за Движение „Напред” – 1,7%, за НДСВ – 1,5%, за ДСБ – 1,2%, за БНД – 0,3% и за ССД – 0,3%. Твърдо няма да гласуват 34 на сто.

Според данните на МБМД 27 на сто от българите мислят, че най-големият проблем на страната са ниските доходи. 20% смятат, че най-големият проблем е в лошото управление на страната, а 18 на сто смятат, че това е корупцията.

Десислава Вангелова, БЛИЦ