Въпроси за реализацията на проекти в енергийната сфера и проблеми с енергийната сигурност в Европа ще обсъдят днес в Кремъл президентите на България и Русия Георги Първанов и Дмитрий Медведев, предаде РИА Новости.
Първанов пристигна на официално посещение в Русия по случай откриването на годината на България в руската страна. На преговори днес ще бъдат обсъдени актуални въпроси на двустранните отношения в политическата, търговско-икономическата и културно-хуманитарните сфери, заяви съветникът на руския президент Сергей Приходко.

Той съобщи, че “основно внимание двамата президенти ще обърнат на практическата реализация на съвместни стратегически проекти в енергийната сфера – строителството на АЕЦ “Белене”, нефтопровода “Бургас-Александруполис” и газопровода “Южен поток”.

На преговорите в Кремъл българската страна иска да обсъди също въпроса за компенсации за неполучения през януари газ поради спирането на транзита през Украйна. “България претърпя значетилни щети и трябва да получи компенсация”, заяви българският президент.

Вечерта Медведев и Първанов тържествено ще открият годината на България в Русия на новата сцена на Болшой театър. Програмата на честванията включва повече от 120 мероприятия в сферата на културата, образованието, науката, икономиката. Очаква се най-забележителни да бъдат Българската национална изложба в Москва и Фестивалът на българската култура . /БЛИЦ