Президентът на Русия Дмитрий Медведев заяви, че е необходимо да се извлекат поуки от януарската газова криза, когато редица европейски страни останаха без газ поради спирането на транзита на горивото от Украйна, предаде РИА “Новости”.
“Обсъдихме поуките, които трябва да се извлекат от газовата криза. Необходимо е да бъде създаден съвременен международен механизъм, насочен към предотвратяване на подобни ситуации и диверсификация на доставките на енергоресурси. Имам предвид газопровода “Южен поток”, каза Медведев в началото на преговорите с президента Георги Първанов в Кремъл.
“Убедени сме, че няма алтернатива на диверсификацията /на доставките на енергоресурси/”, заяви от своя страна Първанов, цитиран от ИТАР-ТАСС. “Надяваме се, че изграждането на “Южен поток” ще бъде ускорено. Ние ще съдействаме за това. Ще съдействаме и за проекта “Набуко”, който е европейски приоритет”, заяви Първанов. “Убедени сме, че енергийният форум в края на април в България с участието на около 20 държавни ръководители ще може да обсъди всички тези въпроси”, допълни президентът.
Както съобщи по-рано помощникът на руския президент Сергей Приходко, след края на преговорите е планирано да бъдат подписани “десетина документа”. “Става дума за споразумение в сферата на атомната енергетика, за сътрудничество между правосъдните министерства на двете страни, за социалното осигуряване, меморандум между Газпром и Българския енергиен холдинг”, поясни Приходко. Очаква се в центъра на вниманието на преговорите да бъде реализацията на енергийните проекти “Южен поток”, Бургас – Александруполис и изграждането на АЕЦ “Белене”. Руският държавен глава възнамерява да засегне и въпросите за сигурността на европейския континент, отбеляза Приходко. /БЛИЦ