Под заглавие "Пазителката на добродетели" днес вестникът на германските делови среди "Франкфуртер алгемайне цайтунг" помества портрет на българската вицепремиерка Меглена Плучгиева.
Работата на Плугчиева никак не е за завиждане - да пази европейските пари. Дипломираната лесовъдка и бивша посланичка в Берлин се смята за много усърдна и отговорна, много пробивна. Тя се ползва с доверието на министър-председателя и е твърдо решена, да изтръгне корупцията заедно с корените.

Но в България желанията и действителността понякога ги разделят цели светове

В нито една друга източноевропейска страна не са така силно преплетени старите комунистически партийни и агентурни връзки с политиката и икономиката, како днес в България. Точно както по комунистическо време политическата класа и днес продължава да се ползва от обществените средства като нещо съвсем естествено и нормално, и да извлича лични облаги от всяка обществена поръчка. В София гъмжи от истории за министри и техни верни хора, превърнали се в богаташи само за една нощ, които не изпитват никаква свян да защитават богатството си. В управляващата коалиция, която заради връзки с мафията вече загуби една част от министрите си, нито един шеф на държавна агенция не гори от желание да бъде посетен от г-жа Плугчиева с цел да се запознае с делата на повереното му ведомство. Прозрачността, ефикасността и действеният контрол се възприемат като нещо смущаващо.

52-годишната Плугчиева е наясно, че ще среща съпротива от страна на свои колеги. Спомня си, как на тръгване от Берлин в края на мандата й като посланик, германският външен министър Щайнмайер я предупредил, че новата й работа е място, снабдено със система за катапултиране. Все още тя седи здраво в креслото и засега не създава впечатление за човек, който може да бъде поставен до стената. Вярно е, че нейният щаб е малък, а правомощията й - ограничени. Но тя има предимството да се ползва с подкрепата на ЕК, на която й омръзна да бъде злоупотребявано с европейските средства.

Първото предупреждение дойде през април - тогава Брюксел замрази повече от 200 млн. евро, предвидени за подпомагане на земеделието и транспорта. Сега страната е заплашена от спиране на още средства, ако г-жа Плугчиева се провали в усилията си да пресуши блатото от алчност, корупция и злоупотреби в управлението.

Междувременно тя се сдоби с мнозина съмишленици. Така например Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ внедри компютърна система за контрол, а експерти от Берлин, Бавария и Баден-Вюртемберг помагат с каквото могат. "Искаме да изградим надеждна система за контрол, която да отговаря на най-добрите европейски стандарти", казва Плугчиева. Дали това ще се окаже достатъчно, за да бъде омилостивена ЕК, ще стане ясно в сряда, когато комисията ще оповести най-новия си доклад за напредъка на България. За самата Плугчиева, която очаква "критична солидарност" от Брюксел, налагането на санкции срещу България би представлявало дълбоко разочарование. Подобен подход тя смята за контрапродуктивен. /ДВ