Пламен Юруков не може да остане лидер на СДС след разкритията, че е бил член на службите. Лично аз ако бях на негово място щях да подам оставка. Това заяви пред бТВ председателят на закритата комисия за разкриване на документите на ДС Методи Андреев.
Юруков можеше след като е замразен 2005 г. да каже, че е бил сътрудник и че сега влиза в политиката, нямало е от какво да се срамува, но излъга. Ако сега не подаде оставка, значи СДС е приключило и е овладяно от службите, то не че СДС е нещо, заяви още Андреев.

Александър Йорданов предложи да се направи проверка на фактите чрез МВР.

БЛИЦ припомня, че според появилата се информация в медиите председателят на СДС Пламен Юруков е сътрудничил на Икономическия отдел на Столична полиция в периода 1994-1997 г. В края на 1997 г. той се е самопредложил за информатор на Национална служба “Сигурност”, като неговата връзка със службата е станала през тогавашния началник сектор в НСС по линия на КПП-та Константин Гребенаров. Юруков е снет от отчет през 2005 г. и делото му е засекретено за период от 10 години с гриф “ограничен достъп”, което означава, че информацията в делото му не може да бъде публично оповестявана. Във вторник председателят на СДС за пореден път отрече каквато и да е съпричастност към бившите или съвременните тайни служби. Според него този компромат цели да дискредитира него и партията точно преди Националната конференция, на която ще бъде променен уставът на политическата сила. Освен това Юруков винаги припомня, че още през август миналата година е получил официален документ от комисията по досиетата, в който е записано, че той не е сътрудничил на ДС. За съвременните служби Юруков също отрича. /БЛИЦ