В Министерството на извънредните ситуации не е постъпила по официален път информация, че Европейската комисия може да започне съдебно дело срещу България заради телефон 112. Това заяви при откриването на центъра на спешния телефон в Монтана директорът на “Връзки с обществеността и протокол” Владислав Прелезов.
Той уточни, че страната ни е дала отговор на всички писма на ЕК и подробно я е информирала за етапите на изграждане на Националната система 112 в страната. На последното запитване на ЕК със срок на отговор 4 юни 2008 г., България е отговорила на 30 май. След тази дата запитвания от страна ЕК не са получавани. Към момента услугата на спешния номер в страната покрива 19 области, до края на септември 112 ще стартира и в останалите 9 области и ще покрие територията на цялата страна, допълни още Прелезов.
Стартът на спешната линия в Монтана откри главният директор на Национална система 112 Стоян Граматиков, който презентира новоизградения център и запозна журналистите с етапите на изграждане на системата 112 в България. Беше представен и директорът на центъра Сашка Ранделова. В пресконференцията участие взеха и представители на РДВР, Бърза помощ и НС “ПБЗН”, които разясниха взаимодействието и координацията при възникване на спешен случай.
Телефон 112 в Монтана обслужва жителите на областите Монтана, Враца, Видин, Плевен и Ловеч. Те ще ползват безплатната услуга при необходимост от спешна медицинска помощ, помощ при пътно-транспортно произшествие, пожар, терористичен акт, аварии, кризи или други инциденти с човешки и материални загуби. /БЛИЦ