Висши служители в Министерството на икономиката и енергетиката са отказали достъп до подписания през 2006 г. договор на "Булгаргаз" с "Газпром" на депутатите от СДС Мартин Димитров и Иван Сотиров, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Основният мотив за отказа е, че служителите на икономическото ведомство въобще не знаели дали договорът е при тях, жалваха се депутатите. Те са били помолени да подадат молба с официално искане, което според тях е недопустимо. Народните представители изразиха опасенията си, че шоковото покачване на цената на природния газ е залегнало още в този документ, подписан от тогавашния министър на икономиката Румен Овчаров. Самият Румен Овчаров твърдял, че договорът е публичен и всеки депутат може да го прочете в Министерството на икономиката, а на практика се крие информация, подчерта Иван Сотиров. Той призова правителството и президента да обяснят как според подписания договора между "Булгаргаз" и "Газпром" е предвидено увеличение чак през 2012 година, а цената на газа ще се увеличи с 40% още през 2008 г.
Сините депутати определиха всички енергийни проекти на президента и правителството, в това число и "Южен поток" и "Бургас-Александруполис", за национално предателство, тъй като не били защитени националните интереси. /БЛИЦ