Миграцията и борбата с организираната престъпност са сред приоритетите на шведското председателство на ЕС, заяви Мария Осениус, държавен секретар по европейските въпроси на Швеция на среща с министъра на вътрешните работи Михаил Миков.
Тя оцени положително констатациите в междинния доклад на Европейската комисия по механизма за партньорство и проверка с България. Мраия Осениус ни препоръчва да запазим решителността си и темпото на реформи, за да дадем на Брюксел аргументи за ясна оценка на напредъка в областта на правосъдието и вътрешните работи. “Важно е да имате добре функционираща съдебна система, а също и добре регулиран вътрешен пазар, което е полезно не само за българските граждани, но и за чуждите инвеститори” – подчерта държавният секретар по европейските въпроси на Швеция. Мария Осениус не се ангажира с прогнози за съдържанието на следващия доклад на Европейската комисия, но призна че има известна загриженост сред страните-членки за напредъка на България и Румъния.
От своя страна министър Михаил Миков заяви, че механизмът за партньорство и проверка е полезен и стимулиращ за страната ни. Той беше категоричен, че при оценката на напредъка трябва да бъдат прилагани обективни критерии, за да не остава българското общество с усещането за преднамерена критичност и то в момент, когато текат принципни дискусии за бъдещето на Европейския съюз, в това число и перспективите за следващо разширяване. /БЛИЦ