Срещи по тъмно за бюджета изненадаха всички, но по светло се разбра, че това е нещо обичайно. Обяснението дойде от Корнелия Нинова, която извика в централата на БСП коалиционните партньори от “Продължаваме промяната“ Асен Василев и Кирил Петков, за да уточнят финансовата рамка.

И ние в тъмната част на деня, без да подражаваме на политиците, срещаме Мика Зайкова на улица "Сан Стефано". Съвсем естествено започваме разговора за параметрите на Бюджет 2022 – Има ли пари в държавата? И какво са договорили партньорите за годишната финансова рамка.

Мика Зайкова, която участваше в преговорните групи за подписване на коалиционно споразумение, е оптимист: “Пари в държавата има – разбрахме се. Не съм се срещала с Корнелия Нинова, но участвах в преговорите“.
 
Пред БЛИЦ TV финансовият експерт ни увери, че в края на 46-я парламент с актуализираната сметка са заложени буфери, които да не утежняват разходната част. Тя обърна внимание, че капиталовите разходи за 2021 също не са похарчени и ще се разчита на тях.

По думите на Мика Зайкова борбата с корупцията ще донесе допълните приходи в хазната: “Промяната е, да се спре сенчестата икономика“ – предизвикателство, с което новото правителство ще се заеме, уверява ни тя.

Гордостта на Мика Зайкова е, че в предишния парламент, в който тя участва, са приели бюджетните излишъци да се харчат само от новите депутати, с тяхно разрешение. След двата къси мандата на предишните издания на народното събрание, Мика Зайкова не успя да стане депутат от Смолян, откъдето беше издигната от “Има такъв народ“.

По думите на Мика Зайкова за приемането на нова план-сметка не е стигнало технологично време, а през февруари на 2022 ще започне и бюджетната процедура.
“Стига с тази 1/12, тя ще се използва за един месец, ако се наложи“ – затова са се разбрали на преговорите в МОЛ-а, уточни Зайкова.

Вижте в БЛИЦ TV срещата с Мика Зайкова