ДСБ настоява да започне сериозен дебат относно това как да изглеждат службите за сигурност и как да се гарантира сигурността на българските граждани. Това заяви в предаването”Неделя 150” по БНР заместник – председателят на партията Екатерина Михайлова.

В момента сме изправени пред следния парадокс: практически никой не контролира какво прави Даръжавната агенция „Национална сигурност” /ДАНС/ и тя може да прави всичко под общата формулировка, че има заплаха за националната сигурност, добави тя. Според Михайлова известно е, че когато върху нещо няма контрол, то започва да преяжда с власт и заради това се налага  дебат по темата.
След като председателят на ДАНС се предлага от министър-председателя и след това с указ на президента, е ясно, че назначението малко или много е политическо, смята Михайлова. Тя подчерта, че е редно и опозицията, като гаранция, да има възможност за контрол. Точно заради това ДСБ искат паритетен принцип, и ще го искат и в следващия парламент, независимо кой е управляващ, каза тя. Екатерина Михайлова допълни още, че и в промените в Закона за специалните разузнавателни средства също се предлага независим контрол, който обаче е от тричленка, предложена пак от управляващото мнозинство.
Председателят на БНД Николай Свинаров също подчера, че трябва да започвне дебат за службите за сигурност. Според него проблемът с реформата в сектора е много по-дълбок и не трябва да се търси само в ДАНС. Той е в това, че тази реформа е в много начален етап и изостава изключително много от всичките промени, които се осъществиха в страната през последните 20 години. По отношението на уволнението на Иван Драшков Свинаров подчерта, че министър-председателят би трябвало да каже защо не са написани ясни мотиви за това. Той посочи, че има вариант Драшков да бъде върнат на поста си. Свинаров каза още, че когато от ДСБ са поставили въпроса за закриването на ДАНС, това е било основание за същностен дебат. /БЛИЦ