Никой няма да разцепи БСП, твърди вътрешният министър
Типичен компромат свързан с ченгеджийския манталитет на Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Така Михаил Миков коментира пред бТВ внесената от ГЕРБ папка с документи в прокуратурата, за която се твърди, че съдържа уличаващи доказателства за финансиране на БСП от фирми, които са разследвани за измами с пари от еврофондовете.
По думите на Миков става въпрос за период, през който БСП е била в опозиция, а разследването срещу бизнесмена Марио Николов, която е дарил средства на партията е по времето, когато левицата е на власт. Това показва, че няма политически чадъри над никого, отбеляза вътрешният министър. Той добави, че БСП има средно по две-три хиляди дарители на година и то предимно физически лица. Тези средства се декларират пред Сметната палата и справка оттам може да покаже кои са те.
Цветанов обаче не казва “дайте да видим тези дарения”, а - “там има нещо гнило” и това е ченгеджийски манталитет, коментира Миков.
Той беше категоричен, че в държавната агенция “Национална сигурност” не са пренесени вътрешно партийни битки в БСП. Миков смята, че няма никаква драма с освобождаването на Иван Драшков от поста заместник-председател на ДАНС. Той коментира още, че не е трябвало политици да вземат отношение по въпроса. Кадровите решение в ДАНС са въпрос на нейния председател Петко Сертов и политическата дискусия само вреди на дейността на службата, посочи Миков.
Той не очаква, че някой партиен функционер ще успее да разцепи левицата и да свали Сергей Станишев от лидерското място. Станишев направи много като политически резултати за партията и няма да има опити за промени по време на предстоящия конгрес, убеден е вътрешният министър. Според него редовите членове на левицата не харесват предконгресното говорене на някои политици, включително и това на Румен Петков, за когото се твърди, че ще иска оставката на Станишев. Миков отбеляза, че не допуска неговият предшественик Румен Петков да е притискал някого да свидетелства. През миналата седмица Евелин Банев-Брендо заяви, че е имал среща с Петков, на която е бил принуждаван да свидетелства срещу Маргините. На такъв тип хора много- много не вярвам, когато един човек е мамил и лъгал, винаги трябва на кантара да се слага и малко фира, каза Михаил Миков. /БЛИЦ