Зад протеста на служителите на МВР стоят политически мотиви и те са на ГЕРБ, смята вътрешният министър Михаил Миков. Той добави, че отношение към въпроса има и бивши служители на МВР и като пример посочи бившият главен секретар Валентин Петров.
„Той говори небивалици за заплатите, които получават полицаите”, коменитра Миков. Бойко Борисов и Цветан Цветанов имат много приятели в системата на МВР и не съм против да им симпатизират, но цената на това не трябва да бъде една дезинтегрирана система, отбеляза той. Миков застъпи позицията, че е опасно да се внасят политически цели, дезинтеграционни процеси в системата на МВР.
Според него липсата на легитимно синдикално представителство пречи на реалния диалог за разрешаване на исканията на служителите в МВР. Той бе категоричен, че е готов за диалог, но според него трябва да бъде решен въпросът с легитимността на полицейските синдикати, след което да започне диалог за определянето на приоритетните искания и да започне тяхното решаване. По думите му бюджетът на вътрешното министерство не позволява по-голямо увеличение на заплатите и за да се отговори на това искане, трябва да се направят съкращения.
Пред медиите той още веднъж посочи, че е наясно с повечето от поставяните проблеми в полицейските сайтове и вътрешната информационна мрежа, но активния диалог предполага директен разговор между двете страни. Затова той приканва чрез средствата за масова информация протестиращите служители на МВР да излъчат своя контактна група, която да представи исканията им и да започнат разговори по тях. Михаил Миков подчерта, че по всички групи от въпроси има база за постигане на добри решения.
На въпрос на репортери, ще има ли наказания за участниците в протестите, министърът декларира, че по никакъв начин няма да допусне “пушенето” или “пиенето на минерална вода” да доведе до наказания за протестиращите.
МВР в момента изготвя новата щатна структура в системата, на базата на която ще се извършват преназначенията и съкращенията на служителите, уточни заместник – министърът Соня Янкулова. Тя смята, че в рамките на месец и половина ще бъде ясна схемата, по която ще се извършват съкращенията.
Преназначенията и съкращенията в системата на МВР няма да се извършват на еднакъв принцип за всички градове, а ще се правят на базата на оценка на натовареността и количеството работа, която извършват всяко едно от звената по места, обясни Соня Янкулова.
Стотици полицаи без униформи се събраха в почивния си ден в градинката пред столичния храм „Св. Седмочисленици”, която се намира до сградата на вътрешното министерство, „да пият по една студена вода”. Тази форма на мирен протест последва голямото пушене от миналата събата. Част от протестиращите днес поискаха отстраняването на председателя на полицейския синдикат Емил Рашев.
Достойни заплащания, промени в нормативните бази, заплащане на извънреден труд, нормални условия на труда и нови униформи – това са само част от исканията на протестиращите. /БЛИЦ