Правителството реши да бъдат отпуснати 60 млн. лв. от държавния бюджет предвид тежкото състояние на млечното животновъдство. Това национално отговорно и тежко решение се налага, за да бъде съхранено поголовието от крави, овце и кози, посочи министърът на земеделието и храните Валери Цветанов. Според него, ако тези средства не бъдат осигурени незабавно, е налице реална опасност за практическа ликвидация на отрасъла. Той изрази надеждата на правителството, че Европейската комисия ще разбере мотивите за това решение и допълни, че същевременно ресорните министри ще продължат своята работа в условията на прозрачност и кооперативност с ЕК за отпускане на нотификация. Това съобщават официално от правителствената информационна служба.
Министър Цветанов обаче напусна пресконференцията в Министерски съвет по този повод, след забележка на вътрешния министър Михаил Миков, че изплащането на въпросните средства ще стане едва след разрешение от Европейската комисия. Вицепремиерът Меглена Плугчиева също взе отношение по въпроса, като се обърна към журналистите с думите: "Чакайте да излезе решението както е написано и ще го видите".

Днес бе взето и решение за рестартиране на плащанията по спрените мерки 1, 2, 3 и 5 на програма САПАРД. Решението е възможно след полученото вчера писмо от ГД „Земеделие” от ЕК, допускащо прилагането на тази мярка. Писмото е резултат от досегашното изпълнение на плана за САПАРД и го приемам като признание за работата ни в една сложна обстановка, посочи министър Цветанов.
Правителството одобри и предложеното решение за стартиране на процедура за директните плащания на блоковете от „други земеделски площи” – код „6”.

Освен това правителството е приело и плана за действие в отговор на доклада на ЕК за управление на еврофондовете. Документът е около 200 страници, съдържа анализ и конкретни мерки и отговорници за изпълнението, така че до края на годината да бъдат пуснати парите по спрените програми САПАРД, ИСПА и ФАР. Това, което се очаква от България например по Пътния фонд е назначаването от страна на министър-председателя на управителя на новата структура и след съответен одит до края на годината да бъдат отпуснати парите като пак има готовност за средства от държавния бюджет, ако не бъде възстановена акредитацията на двете агенции по ФАР да се пристъпи към плащане от държавния бюджет. /БЛИЦ