Има и предстои раздвижване на криминогенната обстановка, от една страна и заради успешната работа на МВР, но от друга, и финансовата криза може да даде своето отражение. Това каза министърът на вътрешните работи Михаил Миков пред Дарик радио.

Още не са приключили проверките на случая с починалия след разпит с детектор на лъжата и отговорите на възникналите въпроси ще дойдат от техните заключения, посочи още вътрешния министър. Що се отнася до случая с починалия в столичното Четвърто полицейско управление при протестите, там първоначалните факти говорят, че не са извършени нарушения, каза още той.

По повод поредицата от криминални прояви тази седмица, за които се появиха версии за взаимосвързаност, министър Миков заяви, че много често се разминава разбирането за доказаност на вина в рамките на досъдебното производство в МВР, даже и на прокуратурата, и преценката за вина на съда. Това според него продължава да е големият въпрос на обществото.

По повод обвиненията за полицейско насилие по време на протестите Миков каза: „Всеки, който има конкретни факти, нека ги сложи на масата на правосъдието. Защото иначе излиза, че всички говорят за полицейско насилие. И както искат от нас да имаме точните факти, когато едно лице трябва да бъде обвинено и осъдено, нека и този, който обвинява да скрепи обвинението си с доказателства”.

На въпрос ще победи ли държавата в Дупница министър Миков отговори, че не само там, а на цялата територия трябва да се установи законност „с всички законови средства, с усилията на всички законови институции”. „Защото резултатите в Дупница са ясно доказателство как обединените усилия на институциите дават резултати. Макар малко недоверчивото отношение на общественост и медии, когато есента започна работата в района”, уточни той. Министър Миков заяви още, че се извършва проверка на дейността на определени фирми, занимаващи се охранителна дейност. Въпросът със законността на тяхната дейност и въпрос на доказване и МВР няма да отнема лицензи самоцелно, каза Миков. Продължава дискусията по исканията на служителите на МВР, допълни той и уточни, че по някои въпроси се стигна до решение, по други по думите му „трудно ще стигне до това”. Той отново заяви, че няма как да се стигне до повишение на заплатите, без оптимизация на системата. /БЛИЦ