Министърът на вътрешните работи Михаил Миков заяви, че досега няма информация, че смятаният за отвлечен бивш митничар Георги Георгиев - Пурата, който изчезна преди две седмици, се е появил мистериозно пред автокъщата си на софийския Околовръстен път днес. Министърът допълни, че научава за това от медиите, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
За появяването на Пурата съобщи Медиапул. Няма данни дали за Георгиев е бил платен откуп. По-рано през деня стана ясно, че от бащата на Пурата са поискани милион и половина евро. По информация на Нова телевизия това е станало чрез телефонно обаждане. Пред медиите той заяви, че не иска да говори публично. Единственото, което обясни е, че "е бил в Стара планина, където е карал мотор". Той отрече да е бил отвличан.
Георгиев бе разработван от ГДБОП. Срещу него има образувано дело за пране на пари и контрабанда. След като сложи край на митничарската си кариера, Пурата се преориентира към собствен бизнес с лимузини. Твърди се, че заради този си бизнес е натрупал голям дълг към известен подземен бос, който отказвал да връща. Друга версия гласи, че Георгиев сам е инсценирал похищение пред охранителните камери на дома си, за да не връща дълга си.
С по-малка вероятност е версията, че той изчезнал, след като отказал среща с човек, стремящ се да овладее еднолично контрабандните канали.
За първи път Пурата се споменава като един от участниците в контрабандните канали в доклада на вътрешния министър Георги Петканов през 2003 година. След серия от скандали Георги Георгиев бе освободен от митниците през 2007 година. Пурата винаги е гравитирал около структурите на бившата ВИС. /БЛИЦ