Вътрешният министър Михаил Миков ще докладва пред ресорната парламентарна комисия как са похарчени 95 млн. лева за специални разузнавателни средства /СРС/ през последните две години, а междувременно бившият министър Румен Петков нарече представените по този начин данни "злонамерени", предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Според председателя на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов тази сума е твърде голяма, като се има предвид успеваемостта на борбата срещу организираната  престъпност, при която са използвани СРС.
"Само един нередовен, злонамерен и некомпетентен човек може да обяви, че 95 млн. лв. са изразходвани за СРС-та", категоричен беше бившият вътрешен министър Румен Петков. Той уточни, че не повече от една трета от тези пари на практика са похарчени за тази цел. "В сумата влизат и заплатите на над 300 души, инвестиции в техника, консумативи, ремонти на сгради", аргументира се Петков.
Въпреки това, според Минчо Спасов е необходимо да се използват по-малко средства за тази цел. "Водил съм разговори и с Георги Петканов, който ми обясни, че като вътрешен министър е полагал усилия за ограничаване на използването на разузнавателни средства", отбеляза той. Спасов предлага да се направи анализ на ефективността от използването им и всяко ведомство, което планира използването на разузнавателни средства, да не надхвърля определения за това бюджет. Към момента няма данни за злоупотреби с пари за СРС, призна Спасов.
От опозицията също изразиха мнение, че прекалено много пари се харчат за СРС-та. "Когато става дума за национална сигурност, не е важно колко средства са похарчени, а какъв е ефектът", каза председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов. По думите му само 2% от случаите, при които са използвани СРС-та, имат някаква полза и материалите могат да послужат в разследвания. Той обвини правителството в нежелание да гарантира сигурността на българските граждани, защото не предлага концепция за това.  Според депутата от ДСБ Атанас Атанасов това е част от вътрешнопартийната битка в БСП - Михаил Миков срещу Румен Петков.  /БЛИЦ