Миков ще докладва за парите за СРС, Румен Петков отхвърли нападките

Вътрешният министър Михаил Миков ще докладва пред ресорната парламентарна комисия как са похарчени 95 млн. лева за специални разузнавателни средства /СРС/ през последните две години, а междувременно бившият министър Румен Петков нарече представените по този начин данни "злонамерени", предаде репортер на Агенция БЛИЦ.

Според председателя на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов тази сума е твърде голяма, като се има предвид успеваемостта на борбата срещу организираната  престъпност, при която са използвани СРС.
"Само един нередовен, злонамерен и некомпетентен човек може да обяви, че 95 млн. лв. са изразходвани за СРС-та", категоричен беше бившият вътрешен министър Румен Петков. Той уточни, че не повече от една трета от тези пари на практика са похарчени за тази цел. "В сумата влизат и заплатите на над 300 души, инвестиции в техника, консумативи, ремонти на сгради", аргументира се Петков.
Въпреки това, според Минчо Спасов е необходимо да се използват по-малко средства за тази цел. "Водил съм разговори и с Георги Петканов, който ми обясни, че като вътрешен министър е полагал усилия за ограничаване на използването на разузнавателни средства", отбеляза той. Спасов предлага да се направи анализ на ефективността от използването им и всяко ведомство, което планира използването на разузнавателни средства, да не надхвърля определения за това бюджет. Към момента няма данни за злоупотреби с пари за СРС, призна Спасов.
От опозицията също изразиха мнение, че прекалено много пари се харчат за СРС-та. "Когато става дума за национална сигурност, не е важно колко средства са похарчени, а какъв е ефектът", каза председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов. По думите му само 2% от случаите, при които са използвани СРС-та, имат някаква полза и материалите могат да послужат в разследвания. Той обвини правителството в нежелание да гарантира сигурността на българските граждани, защото не предлага концепция за това.  Според депутата от ДСБ Атанас Атанасов това е част от вътрешнопартийната битка в БСП - Михаил Миков срещу Румен Петков.  /БЛИЦ