Изказването на Борислав Българинов, че подалата оставка Мария Мургина е назначена от НДСВ и това е удар върху партията, звучи много неподготвено. Госпожа Мургина е заместник-директор на НАП още от мандата на правителството на Иван Костов.
Тя продължи да бъде на този пост и по време на мандата на правителството на Симеон Сакскобургготски и след изборите през 2005 г., по време на настоящия мандат, тя беше издигната за изпълнителен директор на Националната агенция по приходите. Tова каза на редовния брифинг в НДСВ днес Милен Велчев.

Когато тя беше издигната на този пост не само, че НДСВ не беше партията, която я номинира, но въобще и не бяхме запитани какво мислим за нейната кандидатура. Това е в реда на нещата, защото според коалиционното споразумение назначенията в подобни изпълнителни агенции се правят от ресорните министри и премиера.

Друг въпрос е, че реформата на НАП, започната по същество миналия мандат и завършила през този, по наше мнение е една от най-успешните реформистки инициативи на това и предишното правителство. Това заключение може лесно да се извади от статистиката за приходната част на бюджета през последните години, както и от бързото увеличение на приходите и то в условията на намаляваща данъчна и осигурителна тежест. Това без съмнение е голяма заслуга на ръководството на НАП и лично на госпожа Мургина. Това заключение може да се направи и от оценките на Световната банка и други международни институции за ефективността на българската данъчна администрация и то не в изолация, а по сравнение с други държави, подчерта Велчев.

Що се отнася до изказаните сериозни обвинения, не тези от анонимни и квазианонимни източници като депутата Яне Янев, са сериозни и позицията на НДСВ е, че разследващите органи, прокуратурата, ДАНС и всички други органи, които имат правомощия по разследването на подобни сигнали, трябва час по-скоро да си свършат работата и ако в процеса на разследването бъде установена вина на госпожа Мургина и други лица – те трябва да си понесат последиците за нарушенията, които са направили, завърши Велчев. /БЛИЦ