Моментът за намаляване на ДДС не е подходящ, заяви в Пловдив заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в града. Така бившият финансов министър в правителството на Симеон Сакскобургготски коментира идеята на водещи икономисти от „Отворено общество”, Центъра за либерални стратегии и “Индъстри уоч” за шоково сваляне на осигуровките от 34% на 10% и намаляване на ДДС до 15%.
Велчев смята, че намаляването е невъзможно заради дефицита в текущата сметка, голямото потребителско търсене, високата инфлация и дефицита в търговския баланс. „Когато потреблението расте с огромни темпове, по-разумно е да се ограничи това потребление, а не да се стимулира с намаляването на ДДС”, обясни Велчев. Българската икономика е в период на прегряване и намаляването на ДДС ще бъде равносилно на икономически пожар със сериозни последствия, допълни финансистът. Според него, в бъдеще е възможно да бъдат намалени осигуровките и данък общ доход, но това трябва да стане едва след обективна и пълна преценка на състоянието на икономиката у нас.
НДСВ е за въвеждане на префенециален вот в рамките на пропорционалната система, като процентът за одобрение бъде около 5%, а не 15, както беше на евроизборите преди две години, каза още Милен Велчев. Той смята, че няма достатъчно аргументи за повишаване на избирателната активност, ако мажоритарния вот бъде засилен и посочи като пример провежданите досега мажоритарни избори за кметове и за президент, при които броят на гласувалите е по-малък, отколкото на парламентарните избори. Купуването на гласове ще бъде спряно с въвеждането на задължително гласуване, за което трябва да се проведе референдум, обяви още Велчев. Жълтата партия категорично подкрепя държавното финансиране на политическите партии, при което за всеки подаден глас се отделят по 5% от минималната работна заплата. Царистите предлагат даренията от физически лица да бъдат до 100 лева, вместо до 10 000 лв., както е сега. /БЛИЦ