Нося отговорност за всичко в НС, не бягам от отговорност, заяви председателят на парламента Никола Минчев и допълни, че ще махнат решетките от вратите възможно най-скоро, които предизвикаха редица дискусии и недоволство.

Препоръката за тези метални врати е от НСО, след като януари при протеста на "Възраждане" имаше пробив в сигурността. Това е началото на казуса, каза още Минчев в кулоарите на парламента.

Той уточни, че ще бъдат спазени препоръките на Министерството на културата. „Свързахме се с тях още днес да ни връчат както акта, така и предписанието за премахването и ще се съобразим с тях, без да обжалваме“. 

След това обаче Минчев уточни: "Нека да видим какъв ще е размерът на санкцията, защото може да е в минимален или в по-висок размер. Това също винаги има значение при взимане на решение дали да се обжалва дадено постановление". 

Минчев каза, че гафът е допуснат по-скоро от главния секретар на НС, назначен от Ива Митева. Минчев разбрал за решетките в деня, в който са монтирани. 

Тошко Йорданов се гневи на решетките в НС, но има ли замесен от ИТН

"Не съм поръчвал аз вратите. Администрацията на НС се е свързала с фирмата, която е поставила индентични врати в Партийния дом в края на 2019 година. Същата фирма е отправила и администрацията е приела тази оферта. Аз не съм я виждал. Офертата е приета и утвърдена от Главния секретар на НС.

До мен достигна докладна записка за вътрешно компенсиране на разходи в рамките на бюджета на НС. Аз не съм виждал тези врати и ги видях като вас. Дори и да се стигне да решение за смяна на Главния секретар на НС, няма да го анонсирам през медиите. 34 000 лева е разходът по вътрешно компенсиране. Офертата за вратите е 29 000 лева без ДДС", разкри той.

"Не ми се струва стандартно да бъде направена такава голяма промяна в НС без председателят да бъде уведомен. При всички положения има много технически въпроси, които не достигат до председателя, но това е доста голяма промяна, за която трябваше да се знае. Аз съм председател на НС и нося отговорност за всичко. Не искам да бягам от отговорност.

Никой не ме е уведомил за тези врата, но в такива големи администрации се работи на доверие, но аз нося отговорност. В крайна сметка съм сигурен, че ще махнем вратите и това ще остане само един лош спомен. Нямам концепция как точно ще запълним дупките от вратите", каза още Минчев. 

Разбрах, че са сложили решетки на вратите, когато ми пратиха снимки, посочи той. Нека видим къде се е получила дупката, защото липсата на съгласуване с министерството на културата, също е пропуск, заяви той.

Загражденията около парламента се поставят във връзка с предварително заявени протести, ще трябва да се премахнат, щом няма протести, заяви той.

Ще кажа публично каквото е необходимо да се казва, заяви още той и добави, че с решетките не се дава добър пример и е по-добре да е по-ниско нивото на сигурност за сметка на символа.