Заместник-председателят на НДСВ Минчо Спасов гръмна с черешовото топче в село Турия и даде старт на традиционния вече фестивал „Искри от миналото”. По инициатива на кметицата на Турия Невена Соколова от НДСВ е възродена старата традиция за ежегоден кукeрски фестивал в селото, с който оповестяват началото на пролетта и прогонват злите духове.
Минчо Спасов подари диск с патриотични и фолклорни песни на местната фолклорна формация и поздрави кметицата и всички жители и гости на Турия за празника.
Приветствие към домакините отправи и заместник-кметът на Казанлък и общински координатор на НДСВ Юлияна Палазова отбеляза, че възстановяването на тези български традиции е благородно начинание, което допринася за съхраняването на българския дух и идентичност.
Гости на фестивала бяха още областният управител на Стара Загора Мария Нейкова и нейният заместник Данчо Данев, областният координатор на НДСВ арх. Снежана Петрова, регионалният координатор на партията Димитър Желев, кметът на община Павел баня Станимир Радевски, кметове и гости на села и общини в района. /БЛИЦ