Коалицията е трайна, но не безкрайна, заяви председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов от НДСВ по време на дебатите за вота на недоверие към правителството.
Агенция БЛИЦ публикува пълния текст на изказването му:

"Уважаеми господин председател,
Уважаеми господин министър-председател,
Уважаеми министри и народни представители,

Обичайна практика на кризисно поведение е: преструвай се, че нищо не се е случило, отричай всичко, обвини някой друг. Още от началото на кризата с еврофондовете ние от НДСВ заявихме, че няма да вървим по този път.
Някои от коалиционните ни партньори тръгнаха по него и вероятно от тях днес ще чуем как точно правителството на СДС, цитирам „Държавен вестник” брой 61 от 97 г., въведе в Закона за концесиите прякото определяне на концесионер и твърде либералния чл. 16 от ЗОП, превръщайки тези закони във „врата у поле”.
Ние няма да тръгнем по пътя на другия коалиционен партньор – ДПС, и се дистанцираме от думите на Ахмед Доган, че сме се заблуждавали как европейските пари могат да се харчат по същата схема, както българските бюджетни средства. Ние сме дълбоко несъгласни с това и винаги сме твърдяли, че и чуждите, и нашите пари трябва да се харчат по единни правила, гарантиращи отчетност и почтеност.
НДСВ ще подходи по точно противоположния начин. Приемаме доклада на ЕК като светнала червена лампа за минали, сегашни и бъдещи управляващи. Не отричаме отговорността си за настъпилата ситуация и сме готови да отговаряме и на най-неудобните въпроси, зададени от българското общество и европейските партньори. Ние няма да прехвърлим вината другиму, а ще анализираме ситуацията и ще предложим конкретни оздравителни мерки.
Откъде започва анализът? От най-тежките корупционни практики, започващи със загуба на най-много пари: пътния фонд и земеделските пари.
Катарзисът ни трябва да започне с ясно обяснение и признаване на съществуващата вече 10 г. корупционна схема на анексите – сладка отрова, от която са вкусвали опозиция и управляващи. Системата е така добре функционираща и сраснала се с местната и централната администрация и политическия елит – управляващи и опозиция, че само външни фактори могат да я поставят под контрол.
Външният контрол може да е два вида – частен и публичен. НДСВ не успя да се пребори с родните ни пътни олигарси, които чрез медиен и политически натиск разрушиха концесията за магистрала „Тракия”. Концесия, при която банките, осигуряващи кредита, щяха стриктно да следят за разходването му – без анекси, а с неустойки и срокове. „Батко” и „татко” нямаше да имат значение. НДСВ успя поне в друго, че вкара България в обсега на публичния контрол на Европейския съюз на 1 януари 2007 година. На какво сме свидетели сега? Този евроконтрол ни каза в пряк текст – махнете „батко” от пътния фонд, искаме ясни и открити процедури без анекси с неустойки, а със срокове и отговорности.
Какво подсказват тогава родните ни пътни олигарси? Стават евроскептици. За какво ни е ЕС? Имаме си бюджетен излишък, ще си строим с него – с анекси по нашенския стар и сладък начин, „контролирани” от някой друг „батко”, а не от „алчните португалски банки” или от онези „педанти” в Брюксел.
НДСВ не отговаря за земеделския сектор, но е длъжно да предупреди за проблемите и да помогне за решаването им.
Малко хора знаят какво е „код 6”. Това са европарите за хектар обработваема земя. Надписването и двойното регистриране на земя, за да се получи евросубсидия, са се превърнали в ендемичен проблем в някои райони на страната, например Кърджали. Процентът на „надписана” земя в ЕС е 2%, а у нас в някои райони – над 30 на сто. И всичко това става под „зоркия” контрол на Областните служби земеделие и гори и дори с помощта им. Не се извършва актуализация на поземления фонд и за пасища и нери на свои хора се предоставят буренясали и обрасли храсталаци за 1 лев, срещу които получават 10 лв. субсидия. Не се въвежда контрол върху 100% от тези рискови райони. Не се прави обвръзка между заявените земи и отглежданите животни. При евентуално спиране и на плащанията за единица площ, наред с недобросъвестните, ще „изгорят” и добросъвестните заявители. И злоупотребите в пътния фонд, и тези в земеделието винаги водят до подозрения за политическо „крило”, „чадър” или „рамо”. Ето защо за пореден път поздравявам премиера Станишев, че чрез ДАНС създаде мощно оръжие за прекъсване на връзката между организираната престъпност и политиците. Ние ще подкрепяме тази му политика срещу организираната престъпност.
Битката за концесията на магистрала „Тракия” загубихме. Резултатът е – магистрала няма, ще строим с „батковци”, олигарси и анекси.
Битката за оставането ни в Европа с добри пътища и земеделие трябва да спечелим.
Всички чухме в банско Симеон Сакскобургготски да казва, че коалицията е трайна.
Но ако не се вземат нужните мерки, Симеон Сакскобургготски може да добави, че тя не е безкрайна", заяви Минчо Спасов. /БЛИЦ