Правоохранителната система трябва да бълва осъдителни присъди, а не да захранва със скандални материали депутата Яне Янев, за да дава скандални интервюта. Това мнение изрази председателят на вътрешната комисия в НС Минчо Спасов от НДСВ по БНТ тази сутрин.
Първото нещо, което ще попитам директора на ДАНС Петко Сертов, след като се създаде парламентарната комисия за контрол на агенцията, е дали са правени проверки за изтичане на информация от служители на ДАНС към депутата Яне Янев, каза още Минчо Спасов.
Относно вота на недоверие, който жълтите не подкрепиха, Спасов заяви, че НДСВ е от партиите, които си плащат сметката. Той определи вота като несериозен.
Не виждам нищо ново. Това ние си го знаем. Така депутатът от НДСВ коментира доклада на американския департамент, в който се посочва, че българските институции не се борят ефективно с организирана престъпност и корупция и политици участват безнаказано. Депутатите трябва да избират дали ще са бизнесмени или политици, категоричен е Спасов.
Той изрази мнение, че МВР трябва да приеме редукцията на състава. Спасов даде за пример Чехия, която била с население 10 млн. души и разполагала с 40 хил. полицаи, а в България са 7.5 млн. с 60 хиляди. Полицаите организират протест на 15 март пред Чешкото посолство. /БЛИЦ