След като вчера държавата запечата редакцията на вестник "Труд" заради неплатени сметки, днес от партия ГЕРБ организираха флашмоб пред Министерството на културата в подкрепа на журналистите от медията. Министър Минеков предупреди, че следващите, които ще трябва да освободят наемано от тях помещение, са от партия ГЕРБ.

Тази сутрин запечатаната редакция на вестник "Труд", която се помещава в сграда на Министерството на културата, беше разпечатана, за да може журналистите и служителите да се изнесат. 

"Ако заглавията на "Труд" бяха други, ако "Труд" беше врътнал палачинката, далеч нямаше да става дума за парното, режийни... Не, нещата щяха да бъдат цветя и рози", смята журналистът Биляна Веселинова.

От Министерството на културата изпратиха разбивка на всички дългове на медията, а просрочената сума набъбна до близо 236 хил. лв. Пред БНР министър Велислав Минеков заяви, че това не е целенасочена акция срещу вестника, а процес от събирането на различни дългове към министерството. 

"Възнамерявам цялата собственост, която е била губена отдавана или продавана, да бъде върната на министерството. Няма значение кому и как, няма и никакво значение кой на кого е син, ако ще и папа римски да е", категоричен бе министър Минеков.

"Критикуван съм на много места, не само във вестник "Труд". Аз съм сигурен, че ще си намерят офисна площ, в района има огромно количество от предложения. И те ще заработят като истинска частна медия, но не свързана с държавата посредством един нарушен договор", отсече проф. Минеков.

В знак на подкрепа към изданието от партия ГЕРБ организираха флашмоб, като разпръснаха последния брой на вестника по стълбите пред Министерството на културата и упрекнаха служебния министър на културата в неправомерни действия. 

"Ако не се реагира, независимо какво отношение имаме към конкретния вестник, просто обричаме собствената си крехка свобода, която и без това виси на косъм", заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син.

"Ако се опита да ни извади от централата, той ще се сблъска челно със стена", предупреди зам.-председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Тома Биков.

От партията обвиниха Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) за изразената от тях позиция, че преференциалните условия към проправителствени медии нарушават свободата на словото. 

"Ако на практика проправителствената политика на едно издание е купувано с по-нисък наем или с възможността да не си плащат консумативите – това поставя медиите в неравни условия и това е проблем пред свободата на медиите. Редакционна независимост се гарантира, ако държавата не се намесва. 

Държавата не се намесва не само като не влиза в офисите на медия с полиция, но и когато не плаща и не дава преференции на една медия за сметка на друга, защото по този начин държавата може да си купува медии", обясни председателят на АЕЖ-България Ирина Недева.

През 2020 Министерският съвет даде право на ГЕРБ да ползва безплатно за срок от 10 години централата на 16-ти и 17-ти етаж в сградата на бул. „Витоша“ №89. Етажите са частна държавна собственост и бяха предоставени безвъзмездно за „административните нужди на ръководството на ГЕРБ“, обявиха през февруари миналата година от кабинета „Борисов 3“.

Партията получи помещенията безплатно заради приетите през юни 2019 поправки в Закона за политическите партии. Мотивът за промяната беше, че субсидията за един глас се намалява от 11 на 1 лев и формациите няма да могат да плащат наемите на централите и офисите си в страната. Месеци по-късно субсидията се увеличи на 8 лева на глас, но текстът за безплатните офиси остана.

Пред TV1 Минеков добави и че в Министерството на културата постъпило дарение от 1,5 милиона лева. То идвало от лице, което е в санкционния списък на САЩ и е описано като „бандит с много тежка биография“. Министърът смята да се обърне към ДАНС и да се обади в американското посолство. Според него от дарението са се облагодетелствали бивш министър и негови сътрудници.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ