Служебният министър на културата Велислав Минеков уреди с висок държавен пост съратника си от протестите през 2020 г. Светослав Трайков, пише вестник Труд.

Очаквано Трайков бе обявен за победител в конкурса, който според служители в културното ведомство бил обявен специално за него. В съобщението на министерството на културата не се посочва с колко точки е класиран на челна позиция.

Варненецът вече ще е държавен експерт в Дирекция “Международно дейност и европейски проекти” и ще е лицето на ведомството пред света.

В описанието на длъжността е записано следното: Участва в координационния механизъм за вземане на решения, произтичащи от членството на България в ЕС в областта на културната политика и аудиовизията;

Осъждан политически ренегат води шпиц командите на Минеков и Рашков

Извършва анализ и подготвя материали и документи относно позициите на България в процеса на вземане на решения в ЕС в областта на културата и аудиовизията; Актуализира, прогнозира и работи по изпълнение на проекти и програми за сътрудничество на България с ЕС в областта на културата и аудиовизията и др.

Конкурсът се провежда чрез решаване на тест и интервю. Тестът съдържа 25 въпроса, като на всеки въпрос са дадени три възможни отговора, от които само един правилен.

Максималната оценка при правилен отговор на всички въпроси от теста е оценка 5,00. Времето за решаване на теста е 45 минути. На участниците дадена информация, че за теста трябва да познават закон за закрила и развитие на културата, Закона за държавния служител, Закона за администрацията, Закона за радиото и телевизията, Закона за управление на средствата от Европейските фондове и няколко наредби и правилници.

До тест са допуснати шестима кандидати, като петимата имат опит на високи позиции в държавни учреждения. Единият от кандидатите е бил главен експерт в сходна дирекция в друго ведомство, другият е бил в сертифициращия орган на средства от ЕС, другият е бил шеф на дирекция правно-нормативна дейност. С най-скромна трудова биография е Трайков.

Държавен експерт е най-високата длъжност за чиновниците и за нея се изисква опит в съответната дирекция или сходна такава в друго министерство. Трайков няма такъв стаж. Пред свои познати варненецът твърдял, че е завършил английска филология в Шуменския университет, а след това имал и магистратура по бизнес администрация във Варненския свободен университет.

В конкурсните условия е посочено, че се изисква “минимум 4 години професионален опит” или придобит II ранг младши. Казано е, че трябва да се представят документи, удостоверяващи професионалния опит. Любопитно е какви точно документи е представил Трайков, след като запознати с трудовата му биография твърдят, че досега не е бил държавен служител и че има по-богата партийна, отколкото трудова биография. 

Припомнено бе, че през 2012 -2013 г. като виден и напорист член на ГЕРБ е бил назначен за председател на Борда на директорите на Двореца на културата и спорта, откъдето е уволнен от общинския съвет на Варна за нарушения. 

Преди това е изхвърлен и от агенция за недвижими имоти “Дриймхоум” след скандал и образувано дело за престъпление по чл. 210 и чл. 209 от Наказателния кодекс за това, че в периода 2005 - 2006 г. възбудил и поддържал в заблуждение гражданин на Великобритания, с цел да набави имотна облага.

Не се знае с какво точно се е занимавал в периода след изхвърлянето от борда на Двореца на културата и спорта във Варна до появяването му в София, като един от търкалящите се по палатките на Орлов мост и Ларгото. Знае се, че през 2014 г. за кратко влиза в партията на Николай Бареков “България без цензура”, а от лятото на 2020 г. година се числи към партията на Мая Манолова “Изправи се.бг”.

По време на протестите успява да се присламчи до “Отровното трио”, а кулминация на изявите му като активен борец стана спирането за няколко минути на тока в софийското метро на 20 юли.

В този акт той участва с дуета Еленко Божков и Минчо Спасов. Веднага след протестите Арман Бабикян го взема като автор на фалшиви новини за неговия сайт, а по-късно Велислав Минеков, ставайки служебен министър го прибира в културното министерство.

Води го като съветник на граждански договор срещу 3 500 лв. месечно възнаграждение

Направен бе и опит варненецът да получи на аванта ведомствен апартамент, но времето не стигна на служебния министър, за да го уреди. Затова, при второто си назначаване за служебен министър, една от първите задачи на Минеков бе да уреди протежето си с държавна служба.

В министерството твърдят, че Трайков искал да ходи в Брюксел и очакванията са, че Минеков ще сбъдне и тази му мечта.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук