Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова съобщи по време на парламентарния контрол, че реалното строителство на участъка от пътен възел "Цариградско шосе" до пътен възел "Младост", който е един от двата последни участъци за изграждането на Южната дъга на Софийския околовръстен път, може да започне до края на годината. Това ще е възможното след приключване на всички необходими процедури по изпълнението на проекта, сред които и отчуждителните, и при условие, че няма обжалване на избора на консултант по проекта.

Министърът информира, че другата седмица ще бъдат предприети действия по искане за предварително изпълнение на отчуждителните процедури на имоти за държавни нужди за този пътен участък, което става възможно с приетите промени в Закона за държавната собственост.

Петя Аврамова напомни, че участъкът е с дължина 5,8 километра, а цената за изпълнение му е близо 119 млн. лева без ДДС. Предстои подписване на договор с изпълнителя за инженеринг, определен от "Агенция "Пътна инфраструктура" за изпълнител на обществената поръчка за проектиране и строителство на обекта, през февруари тази година. Подписването на договора с избрания изпълнител е било възпрепятствано, защото е имало жалба в КЗК, като към настоящия момент вече има решение на Комисията в полза на възложителя. Срокът за проектиране на обекта е 180 дни, а за строителство - над 700 календарни дни.

За обществената поръчка за определяне на консултант по проекта са подадени 12 оферти и сега комисията разглежда техническите предложения, след това ще се отворят и ценовите оферти на допуснатите участници. Успоредно с това пътната агенция провежда отчуждителна процедура.

Министърът съобщи, че към момента има образувани над 69 съдебни производства от частни собственици пред Софийския административен съд срещу размера постановеното обезщетение.