С наближаването на изборите Бойко Борисов все повече се отделя от земята и не стъпва здраво на нея. Така министърът на транспорта Петър Мутафчиев коментира в град Раковски думите на столичния кмет в Чикаго за некачествения човешки материал в България.
 Според Мутафчиев изказването на Борисов пред сънародниците ни в САЩ било „меко казано, възмутително”.

Когато определени хора не могат да решат проблемите в страната, те търсят своите оправдания. Когато не свършиш нещо, търсиш някой друг виновен, но на господин Борисов май му е виновен целият български народ”, коментира Петър Мутафчиев, цитиран от Дарик. 

Припомняме, че думите на Борисов пред български емигранти в Чикаго предизвикаха бурни спорове у нас. "Това е основата на населението в момента: 1 милион цигани, 700-800 хиляди турци, 2 милиона и половина пенсионери. Ей това е срещу ГЕРБ", разясни столичният кмет. "Пенсионерите с цялата си глупост ги води носталгията..... Обаче това ги води под строй да гласуват за Станишев", каза още Борисов.

От тези думи се възмутиха и управляващи, и опозиция. Според премиера Сергей Станишев това е  "може би най-циничното изказване по отношение на българските граждани за последните 20 години. Борисов прекалено много мрази и му липсва това, което е в основата на всяко едно успешно нещо -уважението на хората, коментира още Станишев. На Борисов всичко му е криво, ДПС са му криви, БСП са му криви, тъмни сили се изправят срещу него, добави премиерът. 

Партиите пък обвиниха Борисов в ксенофобия и политически цинизъм. От БСП дори обявиха, че ще сезират Европейската комисия чрез своите евродепутати за "расистко поведение" на столичния кмет. /БЛИЦ