Министър Генчовска с още скандални разкрития за случващото се в кабинета "Петков" ВИДЕО

Шефката на външното ведомство призна за редица търкания с екипа на министър-председателя

Министерство на външните работи води постоянна комуникация с външнополитическия екип на министър-председателят Кирил Петков по темата за ветото на България за Република Северна Македония (РСМ). Има обаче разминавания и различни амбиции от ответната страна.

Това се разбра от думите на външния министър Теодора Генчовска пред медиите след изслушването й от депутатите в Народното събрание. То се проведе при закрити врати.

БЛИЦ припомня, че по време на изслушването външната министърка взриви Народното събрание (НС) с признания. Тя разобличи премиера Кирил Петков за РСМ, а депутатите изпаднаха в шок от думите й.

"Няма поставени срокове от страна на Външно министерство за отпадане на ветото. Има обаче различни амбиции до края на френското председателство. Но премиерът не е заявявал това в наши официални срещи с представители на Северна Македония и страни от Европейския съюз (ЕС)", каза тя.

И уточни - екипът, който го съветвал по външнополитическите въпроси, е инициатор на въпросните "амбиции".

"Работим доста активно, честно да ви кажа, но има сериозни различия, които се разграничават от националната позиция за Северна Македония, която Външно министерство спазва", каза Генчовска.

Тя не потвърди, но и не отрече изтекла в медиите информация от закритото заседание от анонимен депутат, че е заявила от трибуната, че в България се "водят две външни политики".

"В Република България има само едно външно министерство, няма как някой друг да провежда външна политика. Заседанието беше закрито и всеки трябва да носи отговорност за действията си каква информация предоставя", каза тя.

"Трудно може да се каже, че към момента има прогрес по политическите въпроси между София и Скопие, за разлика от секторните политики, където напредъкът е факт", посочи още дипломат номер едно.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


Видео: Нова ТВ