Министър Горанов захапа Нинова и каза кога ще паднат карантинните мерки

Надявам се, ако спазваме всички мерки, които дават резултат, да разхлабим допълнително нещата

Нинова си спечели няколкото минути слава в парламента. Оттук нататък ние трябва да продължим да работим. Това заяви пред bTV финансовият министър Владислав Горанов.

„Има право да задава въпроси и може да го направи в рамките на парламентарния правилник. Няма нужда да събираш целия парламент, за да си направиш пресконференция”, категоричен бе той.

„Планът за излизане от кризата ще дойде в момента, в който можем да си позволим да разхлабим мерките. Денят, в който можем да се върнем 100% допреди появата на Ковид-19 – тогава ще е ясно всичко, което трябва да се направи за възстановяването на нормалния живот”, уточни той.

По думите му, под безвъзмездна помощ хората може би разбират да се хвърлят пари от самолети. Това обаче не било правилното решение.

„Ние също даваме безвъзмездни пари, 1.5 млрд. за заетост. Всеки индивидуален случай се разглежда отделно. Ако имаме безработен, освободен заради кризата, мярката 60/40 дава възможност работодателите да не освобождават работника.

Разработихме мярка за родителите, има за малки и средни предприятия отворена схема”, обясни Горанов.

„Напоследък България се сравнява със САЩ, с Германия. Стараем се. Нашите мерки ще са съпоставими с държави на нашето дередже”, добави финансовият министър.

Горанов бе категоричен, че никой няма за цел да унищожава. „Кризата и Ковид не е български патент. Все още съм оптимист, че стоим добре в пандемичната криза. Икономическите последици тепърва ще ги консумираме”, заяви той.

„Извънредното положение е достатъчно удължено. На мен ми се иска, като финансов министър. Да можем утре да се събудим и всичко да е по старому. Отдавна съм оставил тези решения на специалистите, които да ни дадат време да минем през медицинската част на кризата с минимални щети.

Карантинните мерки вероятно ще останат в  различна степен дълго време. Надявам се, ако спазваме всички мерки, които дават резултат, да разхлабим допълнително нещата. Надявам се извънредното положение да не бъде удължено и след 13 май”, каза министърът на финансите. 
 
"Увеличихме лимита на дълга до 10 млрд. лв., за да сме готови за негативни сценарии. Готвим се за поемането на дълг това няма да е самоцелно. Предпочитам да имаме повече ликвидни буфери в бюджета, за да сме сигурни, че всички разходи са гарантирани”, съобщи още Горанов.
 
"В чакалнята на Еврозоната ще влезем, когато изпълним всички договорени критерии. Надявам се финалът да е в рамките на следващите няколко седмици. Не искам да избързвам с конкретна дата. Мисля, че сега е добър момент да направим тази стъпка", каза още министърът на финансите.