Министър Иванов: Основен приоритет на Министерство на земеделието е подпомагането на земеделските производители и предприятията от хранителнопреработвателния сектор
Той уточни, че производството на продукта, превърнал се в един от символите на град Горна Оряховица, започва преди повече от две столетия
„Един от основните приоритети на Министерството на земеделието е подпомагането на земеделските производители и предприятията от хранителнопреработвателния сектор с цел устойчиво развитие и повишаване на конкурентоспособността“.
Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов, по време на откриването на Празника на гронооряховския суджук 2022 г., град Горна Оряховица.
Той увери, че ръководството на министерството работи в посока подобряване на механизмите за подпомагане и стимулиране на инвестициите, въвеждане на иновации в производствения процес на родните производители, както и за насърчаване на сътрудничеството между производители и преработватели.
„През последните няколко години не само у нас, но и в света, всички земеделски стопани са изправени пред много предизвикателства, свързани с работната ръка, COVID пандемията, войната в Украйна, както и увеличаващите се разходи за производство в следствие на увеличените цени“, каза още министър Иванов.
“Уверен съм, че всички предприети мерки вече дават резултат и възможност не само за по-голямо предлагане на пазара у нас на автентични родни продукти, изготвени по традиционни рецепти, но и за затвърждаване на икономическата устойчивост на производителите.”, допълни д-р Иванов.
Той уточни, че производството на продукта, превърнал се в един от символите на град Горна Оряховица, започва преди повече от две столетия.
„Горнооряховският суджук не само се отличава със своите уникални вкусови съставки, но и производството му и до днес е пример за съхраняване на кулинарните и културните родни традиции“, отчете аграрният министър.
В заключение министър Иван Иванов пожела здраве на участниците в събитието. “Вярвам, че ще продължавате да съхранявате и предавате на поколенията родните кулинарни и културни традиции!“, заключи той.