Министър Маринов съобщи извънредни новини

Бяха предотвратени доста сериозни щети, а началникът на сектор "Киберсигурност" в ГДБОП е добър специалист, който спазва закона

С отпуснатите 6 млн. лв. за противоградови ракети и нови площадки бяха предотвратени доста сериозни щети. Това каза на брифинг министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Той коментира данните от годишния доклада за превенция на бедствия и аварии. 

„Този доклад отчита свършената работа, като отбелязва сериозните проблеми и това, как е реагирано. В него са отчетени и съответните предизвикателства в работата. За идната година на база на анализ на предходната се отчита като добра практиката да има средства, с които в неотложни случаи да може бързо да се извършват аварийно-спасителни дейности. И средствата след това да се възстановяват“, обясни той и посочи, че това дава оперативна възможност на кметовете и областните управители да действат при кризисни ситуации. 

„Хубавото е, че заедно с МЗХГ и министъра на икономиката отпуснахме 6 млн. лв. за закупуването и изплащането на противоградови ракети, и за откриването на още три площадки, които реално въздействат, за да не се допуснат сериозни щети на земеделските райони“, обясни Маринов и посочи, че това е предотвратило доста сериозни щети. Той припомни, че нови площадки бяха открити в Хасково и Пловдив.

„Нашата задача е първо да работим по превенцията – да са взети превантивни мерки, така че когато има аномалии, да не се стига до извънредни ситуации“, посочи Младен Маринов и допълни, че се разпределят по-големи средства за превенция, но се оставя резерв и за възстановяване на щети при непредвидени ситуации.

„Началникът на сектор "Киберсигурност" в ГДБОП Явор Колев е добър специалист, който спазва закона и се бори с пиратството“, каза още Маринов, цитиран от Фокус.

Той коментира предстоящия протест на кабелните оператори пред сградата на Министерски съвет, който трябва да започне в 13.30 часа. Те недоволстват срещу акцията на ГДБОП срещу разпространението на пиратско съдържание и настояват началникът на сектор "Киберсигурност" в ГДБОП Явор Колев да подаде оставка. 

„Мисля, че дадохме достатъчно информация по темата. Операцията беше проведена съвместно с Европол и наистина касае много сериозен проблем както за имиджа на страната, така и за държавния бюджет. Тъй като дейностите, извършвани на тъмно, водят до щети за държавния бюджет“, обясни вътрешният министър. 

Той посочи, че действията са били насочени само и единствено към апаратура и излъчване на програмни продукти без лиценз, което не е засягало доставката на интернет до крайните потребители. 

„По отношение на оставките – смятам, че Явор Колев е достатъчно добър професионалист и това, което прави, е да спазва закона и да се бори с пиратството и всички незаконни дейности, касаещи интелектуалната собственост“, коментира Маринов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!