Министър Милошев изобличи нова шашма около „Исторически парк“ на Ивелин Михайлов

Не е регистриран като място за настаняване или като място за хранене, което е задължително, посочи той

„Културно-историческият комплекс „Исторически парк“ на Ивелин Михайлов от партия „Величие“ пет пъти е печелил в различни категории на Годишните награди, които са организирани от министерството на туризма. Поинтересувах се за този казус.

„Исторически парк“ никога не съм го посещавал. Той не е субект в туризма и според Закона за туризма. Защото не е регистриран в регистъра на туристическите атракции.“

Това заяви служебният министър на туризма Евтим Милошев в ефира на bTV и уточни:

„Не е регистриран като място за настаняване или като място за хранене, което е задължително. Тоест – можем да го разглеждаме единствено като някакъв строителен обект. Факт е, че министерството на туризма е награждавало този обект.

Комисия от министерството прави номинациите. И това е повод да помислим за смисъла на тези награди. Аз лично не споделям концепцията за такъв тип награди. Още тази седмица, ако има времеви хоризонт, ще назнача комисия, която да преосмисли този тип награди. Според мен министерството трябва да отличава събития, обекти, хора, обстоятелства по друг начин.“

По думите му туризмът е изключителен сектор, който дава уникални възможности за България:

„По данни на НСИ за месец май 2024 г. туристите по българското Черноморие са се увеличи с 15.9% спрямо миналата година. Чужденците са 29% спрямо миналата година“, категорично заяви Милошев и допълни, че морската вода у нас е чиста:

„Мазол ми излезе на езика да говоря за това дали е чиста водата. Да, водата е чиста. Два пъти в месеца България е задължена да дава данни за чистотата на водата по Черноморието на Европейската комисия. Там оценката за чистотата е отлична. Ангажирам се с това нещо“, каза той.  

Служебният министър коментира и опита за покушение срещу Доналд Тръмп:

„Осъждаме терористичния и насилствен акт спрямо Доналд Тръмп. Но си мислех затова колко много външни геополитически заплахи има към нашата страна.

Терористични актове и във водещи демокрации, войни в непосредствена близост до нашата държава. И това, ако не е знак, да се обединим. Малко да се погледнем. Да се обърнем към себе си и да помислим за нашата собствена сигурност, нашата нация и нашия народ. Трябва да спрем да се занимаваме със злободневието на нашия ден, а да помислим малко по-глобално за смисъла на нашата държава.“

„На 10 ноември 1989 година, когато падна комунизма, бях на 21 години. И бях от поколението, което първо публично каза „долу член първи от Конституцията“. Ставаше въпрос за Конституцията на Народна Република България и за член първи, според който БКП беше единствената позволена партия. За всички хора това беше най-яркия знак за демократичност.

Да има свобода на хората, на партиите, на политическото волеизявление. Сега, 35 години по-късно, ние казваме, че политическите партии са ужасни и ни закопават. Какво искаме? Кога ще разберем, че всичко е в нас като граждани? Ние сме гражданско общество. Всеки си го казва това нещо, но никой не прави нищо в тази посока“, каза Евтим Милошев.

Той призова гражданите на България да гласуват и да носят отговорност за действията си в демократичното общество.

„С Росен Желязков имаме дългогодишни отношения. С него имахме разговор, който ми даде перспективата да приема предложението да бъда министър. В този етап на живота ми бих искал да има смисъл в това, което правя. А смисълът се определя от отбора, с който играеш и целите и амбициите, които си поставяш. За редовен кабинет има шанс и трябва да се грабне този шанс“, каза още министърът.