Министър Николов обясни как ще се снабдява България с газ след спирането на доставките от "Газпром"

В България има ресурс, но трябва да има съответни количества. Това гориво трябва да идва на достъпна цена", коментира той

До толкова до колкото българската страна има уговорки, всичко е изпълнено по всяка една клауза. Решението да се спре газа е едностранно. Това каза енергийният министър Александър Николов пред Нова тв. 

"Преди няколко седмици ми беше зададен въпроса дали имаме готовност да плащаме в рубли. Казах, че има и при нужда може да се използва. Проблемът е в описването на механизма от руска страна - той води до щети към българска страна. Второто важно е, че подписване на това писмо в "Булгаргаз" означава, че това става неделима част от договора.

Така се губи контрол върху средствата. Трета страна го извършва. Има причини и предполагам, че полската страна е получила идентично писмо", обясни той. 

"Дори на последната фактура, която е за месец април, плащането беше извършено и успешно завършено в сметка на "Газпром". Съвсем изцяло в решение от страна на руския контрагент, парите са върнати обратно, но трансакцията е останала.

Не са загубени средства, сумата е върната изцяло. Подобен механизъм показва две прости неща - ако това беше подписано от "Булгаргаз" това щеше да нанесе сериозни щети. Това започва от прегрупиране на курс, който се решава от трета страна. Второто е какво се случва, ако парите, които са преведени, третата страна да ги превалутира и те да изчезнат", каза още Николов. 

Енергийният министър подчерта, че вратата към "Газпром" не е изцяло затворена, но заяви, че "Газпром" е много тясно контролирана от Руската федерация. 

"Българската страна е виждала "Газпром" като партньор, но не политически", допълни той. 

"Както България спазва договорни отношения, ако руската страна ги спазва, това означава веднага да започнем да получаваме газ от там. Диалогът от страна на "Булгаргаз" не е спирал. Задават се много ясни въпроси. Ако имаше проблем от страна на България, последното плащане нямаше да бъде извършено", каза Николов. 

"На среща в Брюксел попитахме как плащат другите страни и няма държави, които нарушават санкциите. Има структури, които търсят подобни решения.

Това, което се случва с България е тест, който ще покаже колко е единна Европа. Ако ЕС реши да направи изключение и да дефинира санкциите по начин, по който да се изпълнява такъв механизъм, България ще  направи всичко възможно така че контролът на защита на средствата в "Булгаргаз" да бъде запазен", допълни енергийният министър. 

"Има достатъчно терминали за втечнен газ. Коридори, минавайки през Гърция и Турция, имат капацитета да снабдяват България. В България има ресурс, но трябва да има съответни количества. Това гориво трябва да идва на достъпна цена", коментира той. 

"Цената на природен газ зависи от микса. Когато в рамките на 24 часа този микс бъде изтеглен, нещата се решават много трудно. Нека не забравяме по каква причина влиза количеството газ от Азербайджан.

Предстои да видим дали може вземем по-голямо количество от там. От там нататък всички възможни трасета и алтернативи следва да стъпят на две плоскости - какво се случва с войната и каква е единната позиция на ЕС", каза още Николов. 

"Интерконекторът с Гърция ще е готов края на юни месец. Тестовете и регулаторните изисквания ще бъдат движени успоредно, за да стане възможно най-бързо. Не се наблюдава забавяне в момента", категоричен бе той. 

"Цинично е да се сравнява дали цената ще е с 1-2-10% по-висока с цената на човешкия живот. Колко искаме да сме обвързани с доставчик, който за 24 часа може да ни спре газта", каза Николов.