Министър Петкова с важна информация за строителството на АЕЦ "Белене"

До края на годината, може да се стартира процедура за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене", ако преди това парламентът реши, че трябва да се върви към реализация на проекта и възложи мандат на Министерството на енергетиката, пише Канал 3.

 Министерството на енергетиката ще внесе в парламента доклада с вариантите  как да се оползотвори закупеното оборудване за АЕЦ „Белене”, съобщи в Сочи ресорният министър Теменужка Петкова. Тя присъства на откриването на юбилейното десето издание „Атомекспо”. В рамките на форума министърът проведе среща с руската държавна корпорация „Росатом”. Канал 3 за поредна година е единствената българска телевизия, която проследи най-важните дебати.

"До края на годината трябва да е стартирала процедурата, свързана с избор на стратегически инвеститор, в случай, че НС ни даде мандат. Това ще стане с конкурс с ясни критерии и условия", каза Теменужка Петкова. 

"Аз мисля, че ние трябва да опитаме да потърсим вариант за възможност за реализация на пазарен принцип и без държавана гаранция. За да стартира този процес, ще ни бъде необходим мандат от парламента, уточни енергийният министър. 
 
Министър Петкова разкри, че по време на разговорите с руските партньори е обсъдено и изявлението на премиера Бойко Борисов, който поиска на 12 май вдигане на мораториума за изграждането на АЕЦ „Белене“. 
 
"Говорим за проекта Белене, с два блока. Единственият вариант  НЕК и БЕХ и българската държава да възстановят всички средства, които са инвестирани до момента е реализация на този проект. Ако се върви към някой от другите варианти за реализиране на оборудването – да не е площадката на АЕЦ Белене, това означава, че трябва да се отпишат автоматично от активите на НЕК близо 1,3 млрд. лв., които представляват в инфраструктура, това не е най-доброто икономическо решение. Обект на разговори е бил инвеститорския интерес на една от водещите китайски компании.", разясни още Петкова
 
В тридневната бизнес програма на юбилейното десето издание на „Атомекспо”участват над 80 държави. Главната тема тази година е „Глобално партньорство – общ успех“. Форумът беше открит от генералния  директор на държавната корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов.  Заради големия брой участници той определи събитието като „Атомен Давос“.