Министър Сачева обори всички критици на Плана за възстановяване

Той ще бъде изпълняван от минимум две правителства оттук нататък, отбеляза социалният министър

До 29 ноември ще продължи общественото обсъждане на Националния план за възстановяване и устойчивост. До края на годината планът трябва да бъде депозиран в Брюксел за съгласуване с Европейската комисия. Европейската комисия препоръчва инвестициите да бъдат насочени в седем водещи области.

Документът в момента съдържа основната визия за начина, по който бихме могли да усвоим тези 12.2 милиарда евро, каза пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя уточни, че е важно планът за възстановяване да се гледа заедно с Многогодишната финансова рамка, защото част от мерките ще бъдат финансирани през оперативните програми.

Не трябва да се разглежда като самостоятелен документ, а като документ, който е в корелация с останалите 16.7 милиарда евро, които очакваме в следващите 7 години, посочи Сачева.

„Говорим общо за 29 милиарда заедно с многогодишната финансова рамка.“

До края на годината изпращаме описание на темите, по които ще работим и няма да се разработват проекти в детайли, допълни министърът на труда и социалната политика.

Спекулативно е да обвързваме този план за реформи по какъвто и да е начин с изборите, заяви Деница Сачева. 

„Тези 12 милиарда няма да дойдат сега. Ние поставяме общата рамка накъде се движим, какви цели си поставяме, какви са общите насоки, в които можем да развиваме държавата в следващите години, а самите проекти, в детайли разписани – това е доста далече от изборите във времето“, коментира социалният министър.

Този план ще бъде изпълняван от минимум две правителства оттук нататък, отбеляза Сачева.

Многогодишната финансова рамка ще се развива успоредно – от 2021 до 2027 година, Планът за възстановяване и устойчивост ще следва приоритетно инфраструктурните нужди, а паралелно с това ще се развиват и останалите проекти, стана ясно от думите на Деница Сачева.

Това не е план само на правителството, на една партия или на една политическа сила, а на цялото общество, изтъкна още Сачева.

По думите й „със сигурност ще има дискусии и една от дискусиите ще бъде в парламента".