"Моят фокус са неща, които трябва да приготвим във връзка с нови мерки, социални и икономически, не обичам да влизам в разговори с такива марки."

Така социалният министър Деница Сачева коментира пред БЛИЦ изказванията на депутата от ГЕРБ Георги Марков, който обяви на стената си във Фейсбук:

"С Харизанов и Сачева ГЕБР е обречен. Ако Борисов си ги харесва, халал да са му. Въпрос на вкус.Каквото можах, направих за ГЕРБ заради Бойко и красивите герберки!"

Деница Сачева призна, че дори не е чела изказването на Марков по неин адрес, но и не се интересува от това какво е казал.

Харизанов съсипа Георги Марков пред БЛИЦ: Във в. "Трета възраст" има доста добри статии за психичното здраве

"Той е конституционен съдия, уважавам неговата работа, неговите качества, неговото мнение, всеки има право да ме харесва и да не ме харесва. Ако някой има нещо да каже по отношение на нещата, които правя, че те трябва да са обществено полезни, съм готова да дебатирам."

Социалният министър коментира и новите мерки, които правителството ще предприеме във връзка с пандемията. 

Тя подчерта колко е важно да не се отпускаме и да бъдем подготвени, евентуално, и за нова вълна пред есента и зимата. Според нея сваляне на правителство точно сега би осуетило всички мерки, с които да се помогне на хората:

"И днес имах възможност да коментирам в НС, на мен ми се иска разговорът да продължи в сферата на политически конкретните мерки, които трябва да се разработят и това, което ни чака. 

Затова обяснихме защо в момента не е полезно да правим подобни ходове. Има много мерки, които трябва два бъдат предприети за хората, не знаем как ще се развие кризата с коронавируса следващите месеци.

Представете си, например, че декември има нова вълна и тогава се наложи да бъдат затворени училищата. Тогава ще трябва да предложим на родителите съответните мерки, да се въведе нова, социална помощ за семействата да преминат към този период.

Защото те вече ще са изразходили дори и отпуските си. 

И тази социална помощ няма как да бъде въведена, ако няма законово основание за това - тоест да е гласуван съответният закон, както и актуализация на бюджета. А без Народно събрание това няма как да стане. 

В случая трябва да започнем разговора за това, което е разумно, а оценката дали правителството трябва да продължи или не, ще бъде дадена на изборите.

Затова не е добре да се рушат институциите, защото нищо не може да бъде черно или бяло. Ако има грешки в някои сектори, ще се вземат съответните мерки."

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ