Министри и депутати не изключват възможността да са подслушвани, установи журналистическа проверка.
В първите месеци на годината повечето министри са провеждали най-конфиденциалните си разговори чрез предплатени мобилни карти заради страх от подслушване. Това доверил отлично информиран източник, член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред пред в. "168 часа". Сигналът идва, след като влиятелен депутат от тройната коалиция получил сигурни доказателства, че е подслушван. Той притеснен споделил това с колеги съпартийци, сред които и министри. Слухът за нула време обиколил депутати и членове на кабинета и паниката започнала. За известно време министрите ползвали предплатени карти. Носеха се легенди за дискове, на които се записва информацията, а след това се търгуват и т.н. Не съм бил свидетел на подобно нещо, не мога да го коментирам, разказа бившият земеделски министър от Кабинета Станишев Нихат Кабил. "От страна на хората, с които съм комуникирал, е имало съмнения и подозрения за подслушване, но нищо не може да се докаже, остават си само съмнения. Когато някой има нещо по-дискретно да каже, казва, че не е за телефон", обясни Кабил.
Депутатът Яне Янев потвърди, че има информация за психозата сред ми9нистрите, но отказа информация.
"Ако ни слушат, най-много да разберат кога ни е конгресът на партията", обясни вицепремиерът Даниел Вълчев.
Факт е, че самият премиер не е убеден, че той и колегите му не са подслушвани. През май той официално каза това, което на "Дондуков" 1 отдавна се шушукаше: "Хората ги е страх да говорят по телефона, защото не се знае кой кого слуша. Дори в кабинета ми идват политици, които питат дали може да се говори спокойно. И аз не съм сигурен как точно да им отговоря".
На въпрос как ще коментира факта, че много министри имат предплатени карти, депутатът от БСП Надя Антонова каза: "Може да са притеснени, че МВР не е монополист в тази дейност. Онези, от организираната престъпност, ако искат, могат и нас да ни подслушват".
Тези дни членовете на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов, Татяна Дончева и Йордан Бакалов ще проверят на място как функционира системата за СРС-тата.
"Искаме да видим как работи системата, спазват ли се регламентите, дали има нужда от подобрения", обясни Татяна Дончева. Ако по време на проверката излезе, че са подслушвани и политици, тогава ще се търсят основанията. /БЛИЦ