Министърът на отбраната Николай Цонев ще участва в 57-та Национална молитвена закуска по покана на американския президент Барак Обама. Тя ще се състои на 5 февруари във Вашингтон. Това е едно от най-значимите събития в политическия живот на Съединените американски щати.
 Всяка година около 3000 известни личности от цял свят - дипломати, бизнесмени, политически, религиозни, научни, стопански и държавни дейци се събират на тази традиционна среща, за да споделят духа на приятелство, да обединят волята и стремежът си за заличаване на различията между народите.
Началото е поставено през 1952 г. от американския президент Дуайт Айзенхауер. Молитвената закуска събира световния елит в първия четвъртък на февруари всяка година, в рамките на два дни. В столицата на САЩ Вашингтон събитието се организира под патронажа на Президента и Държавния департамент на САЩ. По традиция всяка година на закуската се произнасят две речи от президента на САЩ, и от личност, която е безспорен радетел на благородна и хуманна кауза. Сред хората, които са произнасяли речи на молитвената закуска са Майка Тереза от Калкута /през 1994 г./ и ирландския изпълнител Боно /през 2006 г./ /БЛИЦ