Министърът на външните работи на Китайската народна република Ян Дзиечъ ще направи официално посещение у насна 31 август и 1 септември т. г. по покана на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин. Това е първото официално посещение на китайски външен министър у нас от 13 години насам, съобщават от МВнР.
На 31 август 2008 г., неделя от 17.15 ч. двамата министри и водените от тях делегации ще разговарят в МВнР, след което Ивайло Калфин и Ян Дзиечъ ще направят изявления за медиите.
По време на разговорите ще бъде направен преглед на двустранните отношения, които ще отбележат своя 60-годишен юбилей през 2009 г. Сред обсъжданите теми ще бъде сътрудничеството между двете страни в рамките на Азиатско-европейската среща на върха (АСЕМ), чиято седма сесия ще се проведе в Пекин в края на октомври т.г. Двете страни ще се информират взаимно за своите виждания по обстановката в прилежащите им региони. Ще бъдат разисквани и международни въпроси като конфликтът в Южна Осетия, ядреният въпрос на Корейския полуостров и др.

Отношенията с Китайската народна република, която е приоритетен партньор на нашата страна в Азиатско-тихоокеанския район, получиха нов импулс по време на Олимпийските игри в Пекин, отбелязват от външното министерство. Тогава българският президент Георги Първанов проведе първа по рода си среща със своя китайски колега Ху Дзинтао. България изрази своята съпричастност с пострадалите от опустошителното земетресение, сполетяло китайската провинция Съчуан, като през това лято прие за летуване и възстановяване група китайски деца от засегнатите райони. /БЛИЦ