Министерството на извънредните ситуации апелира за повишено внимание при ползването на охраняемите и неохраняемите водоеми. Броят на нещастните случаи расте, въпреки че общините и кметствата са предприели необходимите мерки по обозначаване на опасните водоеми и санкциониране на нарушителите.
От началото на летния сезон досега екипи на МИС участваха в над 50 акции по издирване на удавени хора. Повечето инциденти са станали в неохраняеми водоеми. Много често, за да извадят тялото на удавения човек и да го предадат на близките му спасителите провеждат по няколко издирвателни операции.
Министерството на извънредните ситуации напомня, че трябва да се спазват разпоредбите, ограниченията и правилата за безопасност. Недопустимо е да влизате във водата на места, където къпането е забранено. Посещавайте охраняемите водоеми и не оставяйте децата без надзор. Избягвайте безлюдните плажове. Не забравяйте, че студената вода може да предизвика шок и температурната разлика може да доведе до схващане на крайниците. Не влизайте във водата след храна. Бъдете внимателни и не надценявайте възможностите си, особено в непознати водни басейни.
При оказване помощ на давещ се човек, от изключителна важност са първите няколко минути. Ако можете - помогнете, но не забравяйте и собствената си безопасност. Сигнализирайте спасителните и водолазните екипи на Министерството на извънредните ситуации и на Българския Червен кръст. Обадете се незабавно в Спешна медицинска помощ.

Телефоните, на които гражданите, изпаднали в беда могат да се обадят, са следните:
Спешен телефон 112
Центърът на 112 в София обслужва областите София, Софийска, Кюстендил, Перник и Благоевград. Центърът в Русе, който е на тестови режим е за областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра.
02/ 862-60-75 – Ситуационен център на Министерството на извънредните ситуации. /БЛИЦ