Мисията невъзможна: Депутатите единодушно извиха ръцете на здравния министър

Министърът на здравеопазването в срок до 60 дни трябва да предложи стратегия с необходимите мерки за обсъждане в Народното събрание

С минимум 30% да бъдат увеличени правоспособните медицински сестри и акушерки до 2030 г. Това предвижда решение на парламента, прието с пълно единодушие, което възлага на министъра на здравеопазването в срок до 60 дни да предложи стратегия с необходимите мерки за обсъждане в Народното събрание.

Тя трябва да включва още подобряване достъпа до висше образование и местата държавна поръчка, финансиране от страна на държавата на студентските такси, общежития и стипендии за студенти от професионално направление "Здравни грижи" медицински сестри и акушерки.

В стратегията се предвижда още Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката да организират информационни кампании за повишение на престижа на професията "медицинска сестра" и "акушерка".

Предвиждат се още съвместно организирани от двете министерства информационни кампании за стимулиране на приема във висши медицински училища и колежи на студенти в професионално направление "Здравни грижи" — медицински сестри и акушерки.

Предвижда се още допълнително и специално насърчение на придобиване на специални знания и статут на педиатрична сестра, а така също изменение на действащото законодателство с оглед правото на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да финансира пряко лечебни заведения за специалисти по здравни грижи.

Предлага се още осигуряване на минимално основно трудово възнаграждение на медицински сестри да бъде не по-ниско от средната работна заплата в страната.

Въпреки декларираната подкрепа от всички партии, депутати отново влязоха в пререкания:

Александър Симидчиев - ПП-ДБ: Това предложение решава една критичност, която ако не решим сега, здравната система е поставена пред огромен риск. Мотивите за това решение е да обърнем внимание на всички институции в тази държава и да ги задължим да има още по висока степен на интегрираност при решаване на тези проблеми.

Обръща се внимание на нещо, което беше неглижирано- информационна кампания, която да повиши статуса на тази професия . Това е вик за помощ на НС към всички институции в България за да решим приоритетно този въпрос.“

Маргарита Махаева - "Възраждане": Вашето предложение е обида за цялата гилдия от медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, лаборанти и др. Обида е, защото го предлагате преди избори, като задължавате здравния министър да предложи чудеса от храброст само за 2 месеца.

Но понеже идват избори, сега видяхте, че няма медицински сестри и техните възнаграждения са риск. ПП-ДБ, къде бяхте, когато вие управлявахте? Никой отдавна не ви вярва, колеги от ПП-ДБ. Ние ще подкрепим този текст, но да знаете, че медицинските специалисти не ви вярват.

Андрей Чорбанов - ИТН: Ние подкрепихме решението в здравна комисия с ясната идея, че това е изключително належащ проблем, който трябва да се реши. Казвате да не политизираме. Как? Ами то е политизирано отдавна. Отворете архивите на здравната комисия и ще видите колко пъти през годините е дебатирано. Само че сега сме в предизборна ситуация. А проблемът е в цяла Европа.

Внасят се медицински сестри от трети страни като Тайланд. Ние трябва да задържим кадрите и да стимулираме да ги задържим. Бяха затворени няколко центъра за създаване на медицински сестри. Как заплащаме сестрите?

Може да се направи така, че да сложим минимална заплата на сестрите. И това може да се направи и през клиничните пътеки, където да се заложи възнаграждението. В частните болници нямат проблем със сестрите, заради условията на труд и заплащане за сметка на общински, болници и университетски болници.

Костадин Ангелов - ГЕРБ-СДС: В тази зала днес отново ще наблюдаваме нещо за пореден път - един политически консенсус. Няма да има глас против този проект, което означава, че е дошло времето за политически консенсус в сектор здравеопазване.

Ако всяка една партия в тази зала не осъзнае, че здравеопазването трябва да стане национален приоритет ще продължим да си говорим за заболеваемост, смъртност, демографска катастрофа - все показатели, по които ние сме на последно място в ЕС. Това НС си отива, но в следващото НС предлагам да седнем на една маса и да постигнем консенсус в сектор здравеопазване.