Пострадалата при стрелбата в нощния клуб в Истанбул в новогодишната нощ българка е стабилизирана, минала е през съответните интервенции и няма опасност за живота й. За съжаление, това младо момиче ще трябва да се бори, за да се възстанови в пълна степен. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на външните работи в оставка Даниел Митов.
 Нестабилността расте. Старата година не ни предложи решения на натрупани проблеми, да се надяваме, че това ще стане през новата, посочи той.

По повод 10-годишнината от членството на България в Европейския съюз Митов заяви, че това е исторически избор. България винаги е била част от Европа. Винаги, когато сме били част от просветена Европа, сме живеели добре, а винаги когато сме се обръщали към други алтернативи, сме живеели бедно. Виждаме как се променя България и върви напред, откакто е в Европейския съюз. Инфраструктурата у нас се европеизира, но трябва да си европеизираме институциите. Ако можем да синтезираме този ценностен избор в няколко думи, то това са думите на Апостола Свобода и всекиму своето, коментира външният министър в оставка. Благоденствието в проспериращите държави се трупа бавно. България не завърши прехода си с членството си в Европейския съюз, преходът стартира от тази промяна, а тя е перманентна, каза Митов.

Той коментира и изострените понякога напоследък отношения между България и Русия. Не се страхуваме от никого и не мразим когото и да било, но когато една политиката на една държава противоречи на възприети от България норми, сме длъжни да заемем определена позиция. Има граници, които не могат да бъдат прекрачвани, подчерта министърът на външните работи в оставка. По думите му делението на русофили и русофоби у нас е изкуствено. Желая най-доброто на руския народ, желая с Русия да имаме добри отношения, само че когато се извършват груби нарушения на международния правов ред, България е длъжна да защити този ред, заяви Даниел Митов.

По думите му конфликтът в Близкия Изток трябва да бъде решен чрез инструментите на дипломацията. Първо трябва да бъде решен конфликтът в Сирия и след това усилията да се съсредоточат в унищожаването на ДАЕШ ("Ислямска държава" – б.р.). Башар Асад и ДАЕШ са двете страни на една и съща монета. ДАЕШ трябва да бъде унищожена – това е абсолютно ясно. Една такава победа би могла да осигури възможност за следващи успешни стъпки. ДАЕШ е световен проблем и до голяма степен трябва да бъде решаван от страните в региона, подкрепяни, разбира се, от всички държави от анти-ДАЕШ коалицията. Но държавите в региони трябва да намерят решението за унищожаването на ДАЕШ – не само физически, но и решение за делегитимацията им, каза още Даниел Митов.