Митов разкри дали България скоро ще воюва с някоя страна

Там, където свършва дипломацията, започва войната, според министъра на външните работи

Там, където свършва дипломацията, започва войната. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов на брифинг след откриването на ден на отворените врати в МВнР, предаде БГНЕС. 

Моя задача е дипломацията да продължи да работи и проблемите да бъдат решавани през дипломацията. Никой няма намерение да воюва с никого. НАТО е отбранителен съюз и действа така, че да може да осигури защитата на съюзниците си. Това е и целта на Алианса. 

“Свръхдраматизира се целият разговор. В рамките на НАТО от дълго време се води дебат за това как да бъде форматирано засиленото присъствие на НАТО в Черноморския басейн”, заяви той. 

Този дебат, според него, продължава да се води и конкретни решения все още не са взети и е било излишно отделни моменти от него да се превръщат в повод за публични свръхдраматизации. Затова, смята той този разговор трябва да стане регионален, какъвто е бил и до момента. 

“България винаги е отстоявала идеята за по-засилено присъствие и учения, но под флага на НАТО в Черно море. Това се случва и в момента и на всеки тип регионални формати, страната не е поемала ангажимент да участва в тях. Знаете, че в Черно море има ограничения от конвенцията от Монтрьо - кораби на нечерноморски държави могат да присъстват в рамките на 21 дни. Турция е много свързана с тази конвенция и ние не виждаме възможност ограниченията по конвенцията да отпаднат и затова не са поемани ангажименти. 

След анексията на Крим и струпването на сериозно въоръжение в Черно море до Крим от страна на Русия, стратегическата и политическата среда се промениха много и НАТО като отбранителен съюз има своите задължения да осигури възможности за задържане на силите от другата страна. 

Това е свързано и с въпросите за българската национална сигурност, което правителството ни е длъжно да отчита. Затова разговорът ни продължава в рамките на НАТО и на срещата във Варшава ще бъдат взети съответните решения, посочи Митов. 

След едностранното прекъсване на договора за реадмисия от Турция, Митов заяви, че е създадена неправилна интепретация на този въпрос и той е обвързан с действията в Черно море. Според него има неразбиране какво се прави в Черно море и медии неправилно са интерпретирали това като флотилия, което е невъзможно заради конвенцията от Монтрьо. 

От друга страна няма едностранно скъсване на нищо, защото споразумението за реадмисия между ЕС и Турция влиза в сила, когато споразумението е ратифицирано от турския парламент и има решение на Министерски съвет в Турция за неговото прилагане. Ние сме подписали протокол за изпълнение на споразумението между ЕС и Турция, т.е. това не е двустранен въпрос между България и Турция, защото трябва да влезе в сила споразумението, за да влезе в сила и протокола. Тези протоколи дават на двустранна база да се реализира споразумението. В момента продължава диалога с турските власти по въпроса, обясни Митов. 

Според външния ни министър е необходим и план Б. Митов каза, че е отправено вече искане за извънредна точка на Съвета на външните работи, която да засяга и този въпрос. Митов иска да знае и какво ще се прави в ситуация, в която натискът по границата ни се увеличи. 

На срещата във Варшава Митов заяви, че страната ни ще настоява целият източен фланг да бъде възприеман като едно цяло и да не се обръща внимание само на североизточното измерение, а целият източен фланг, включително и югоизточния Черноморски басейн да бъдат взети на сериозно и да бъдат упоменати. 

Митов заяви и че президентът Плевнелиев е действал правилно в създалата се ситуация. Освен това, в речта си през ЕС Плевнелиев, според Митов е направил анализ на геополитическата ситуация и е казал това, което смята за правилно.